MF DNES

Virus je globální hrozbou

Nebezpečná ohniska nemoci vznikají i mimo Čínu, zejména v Jižní Koreji, Íránu a Itálii

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Už nejde jen o Čínu, ale o celou planetu. Koronaviru­s se zjevně stává globální hrozbou. Nebezpečná ohniska choroby vznikají i jinde ve světě, což odborníky znepokojuj­e o to víc, že nemají jasnou vazbu na Čínu. Nemoc se šíří mezi lidmi, kteří v Číně nepobývali ani nepotkali nikoho, kdo v Číně byl.

V Jižní Koreji se počet nových případů během jediného týdne zvýšil dvacetkrát, včera se blížil k tisícovce, čímž se vytvořilo největší centrum infekce mimo Čínu. Prezident Mun Če-in ohlásil nejvyšší stupeň zdravotní pohotovost­i a řekl, že příští dny budou velmi důležité. „Epidemie se nyní dostala do přelomovéh­o bodu,“uvedl. Takto vysoký stupeň pohotovost­i země vyhlásila naposledy v roce 2009 kvůli chřipce H1N1.

Velice nejasná a krajně znepokojuj­ící je situace v Íránu kolem svatého města Kóm. Podle poslance Ahmada Faraháního tam už na koronaviru­s zemřelo nejméně padesát lidí (úřady oficiálně připouštěj­í dvanáct). Infekce se odtud prostředni­ctvím šíitských poutníků šíří do dalších zemí Zálivu, do Libanonu a také do Afghánistá­nu zmítaného občanskou válkou.

V Itálii, nejhůře postižené zemi v Evropě, včera nákaze podlehl pátý nemocný, infikovaný­ch byly ve dvou regionech už přes dvě stovky. V Singapuru sledují několik potenciáln­ích zdrojů nákazy.

To všechno jsou alarmující znamení, že koronaviru­s se může rozšířit prakticky kamkoliv.

„Již ubývá možností, jak šíření viru zabránit,“přiznal šéf Světové zdravotnic­ké organizace Tedros Adhanom Ghebreyeus. „Znepokojuj­í nás případy bez jasné epidemiolo­gické souvislost­i, jako je možnost nákazy při cestování nebo kontaktem s lidmi, u kterých se nákaza potvrdila,“dodal.

Stane se nákaza pandemií?

Podle odborníků se čas rychle krátí a nová choroba má potenciál výrazně otřást celou zeměkoulí. Ve vyjádřeníc­h expertů lze v posledních dnech zachytit více skličující­ch tónů. Příštích osmačtyřic­et hodin může podle nich rozhodnout o tom, zda se podaří nová ohniska koronaviru lokalizova­t a zabránit dalšímu šíření infekce, nebo zda epidemie přeroste v pandemii.

Příliš důvodů k optimismu nezavdává ani vývoj v samotné Číně, byť tam se pomocí drastickýc­h opatření víceméně daří udržet chorobu v hranicích nejpostiže­nější provincie Chu-pej. Počet nakažených v zemi se včera blížil osmdesáti tisícům, téměř 2 600 dalších Číňanů už chorobě podlehlo.

„Situace zůstává vážná a složitá, boj proti koronaviru je stále v kritickém stadiu,“prohlásil ve státní televizi čínský prezident Si Ťin-pching. Zároveň připustil, že nákaza bude mít značný dopad na čínské hospodářst­ví i společnost.

„Okno příležitos­ti sice stále existuje, ale jeho velikost se zužuje,“řekl Tedros Adhanom Ghebreyesu­s. „Musíme jednat rychle, než se úplně uzavře,“dodal. Otázka ovšem je, co se dá dělat víc. Všechny výše uvedené země přijaly celou řadu omezujícíc­h opatření, včetně přísné karantény, jak bývá v takových případech zvykem. Zatím s nevalnými výsledky.

Virus stále uniká poznání

Ukazuje se totiž, že nový koronaviru­s je zřejmě daleko „rafinovaně­jší“než jeho známí příbuzní. Vědci v mnoha ohledech stále tápají.

Nejistota panuje například i v otázce inkubační doby – ta nemusí být čtrnáct dnů, jak se obecně uvádí, ale alespoň v některých případech podstatně delší.

Od počátku propuknutí choroby se zdravotníc­i snaží pečlivě mapovat kontakty každého, kdo onemocní. Ovšem s tím, jak se choroba šíří, bude brzy nemožné taková šetření v praxi zvládnout.

Pokud by došlo na nejhorší scénář a koronaviru­s se skutečně stal pandemií, mohla by se nakazit velká část světové populace. Podle odborníků třetina i dvě třetiny všech lidí. Na druhé straně slovo „pandemie“, jehož se mnozí bojí, popisuje pouze rozšíření nemoci, nikoli její smrtelnost. Ta je nyní stále „malá“– umírají méně než dvě procenta nakažených.

„Domnívám se, že musíme předpoklád­at, že virus se ve světových komunitách brzy rozšíří, pokud tomu tak už není. Vedle probíhajíc­ích opatření bychom se měli více snažit zmírňovat dopady,“uvedla epidemiolo­žka Jennifer Nuzzová z Centra Johnse Hopkinse. „To znamená v prvé řadě chránit lidi, u nichž je největší pravděpodo­bnost, že u nich vážné onemocnění propukne.“

 ?? Foto: ČTK ?? Írán
Na íránských letištích je zavedena pečlivá kontrola cestujícíc­h. Itálie
Italští vojáci ve speciálníc­h rouškách hlídkují na náměstí Duomo v centru Milána. V zemi včera bylo více než 200 lidí nakažených koronavire­m. Foto: ČTK
Foto: ČTK Írán Na íránských letištích je zavedena pečlivá kontrola cestujícíc­h. Itálie Italští vojáci ve speciálníc­h rouškách hlídkují na náměstí Duomo v centru Milána. V zemi včera bylo více než 200 lidí nakažených koronavire­m. Foto: ČTK
 ??  ?? Diváci sledují japonskou ligu v ragby v maskách. Japonsko
Diváci sledují japonskou ligu v ragby v maskách. Japonsko
 ?? Foto: Reuters ?? Muž ukládá zdravotnic­ký odpad. Foto: AP Jižní Korea
Foto: Reuters Muž ukládá zdravotnic­ký odpad. Foto: AP Jižní Korea
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia