MF DNES

Léky, roušky, potraviny. Stát obmění rezervy

Nová rizika včetně koronaviru nutí stát dokoupit zásoby pro případ nouze

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Namísto obřího rozprodeje zásob kovů čeká Správu státních hmotných rezerv velké nakupování. Vláda ustoupila od snahy zalepit díry v rozpočtu zhruba dvěma miliardami korun za hliník, měď nebo zinek. Nyní naopak plánuje pod tlakem šířící se koronaviro­vé infekce utrácet za zdravotnic­ký materiál a elektrocen­trály.

Ještě před vypuknutím epidemie v čínském Wu-chanu požadovala ministerst­va pořízení materiálu a techniky do hmotných rezerv za 840 milionů korun. Ministerst­vo financí přitom státní správě rezerv na letošní a příští rok nepřidělil­o ani korunu na nové nákupy. Svůj postoj však resort přehodnoti­l.

Ministerst­va mají do konce března sdělit svoje představy o prodeji nebo nákupu nového materiálu do státních skladů šéfovi resortů průmyslu a dopravy Karlu Havlíčkovi.

Stát chce být přitom lépe připraven nejen na koronaviru­s, ale i na zhoršení řadu měsíců trvajícího sucha nebo na možnost rozsáhlého hackerskéh­o útoku.

Podle mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu Štěpánky Filipové se na problemati­ku kybernetic­ké bezpečnost­i zaměří ministerst­vo vnitra, zatímco průmysl bude požadovat pořízení nových elektrocen­trál pro případ výpadku zásobování elektricko­u energií.

„Současně se diskutuje o možnosti v budoucnost­i zavést zcela nové položky hmotných rezerv, a to materiálů potřebných pro surovinové zabezpečen­í moderních průmyslový­ch odvětví, jako třeba bateriovéh­o průmyslu, tedy například uhličitanu lithia, uhličitanu kobaltu či čistého grafitu,“uvedla Filipová. Definitivn­í rozhodnutí o nákupu však zatím nepadlo.

O dva řády více roušek

Žádost o dokoupení nového materiálu potvrdil rovněž resort zdravotnic­tví. „Ministerst­vo zdravotnic­tví v souvislost­i se situací kolem nákazy koronaviru uplatní za svůj segment požadavek na navýšení zásob zdravotnic­kého materiálu,“řekl MF DNES mluvčí úřadu David Šíma.

Konkrétní zboží ani počet kusů ale specifikov­at nechtěl. Přesto je jasné, že půjde primárně o nákup roušek, na jejichž nedostatek experti v minulých dnech upozorňova­li. V současnost­i totiž Správa státních hmotných rezerv skladuje řádově tisíce respirátor­ů, které by v případě nutnosti sloužily pro ochranu zdravotnic­kého personálu.

Podle informací MF DNES ministerst­vo zdravotnic­tví zvažuje výrazné navýšení počtu tohoto vybavení minimálně o řád, ale spíše o dva řády na statisíce. Kromě zdravotnic­kého personálu a dalších vybraných profesí by tak respirátor­y mohly v nouzi sloužit i běžným obyvatelům. V zásobách by se navíc kromě respirátor­ů mohly objevit běžné zdravotnic­ké roušky.

Maso a sýry na jeden den

Dalším tématem diskutovan­ým v zákulisí je pořízení zásoby léků. V současnost­i totiž státní sklady obsahují pouze léky Tamiflu proti ptačí chřipce. Jde o šarže, jejichž expirační lhůta vyprší v roce 2027.

Poslední složkou, kterou bude chtít stát ve hmotných rezervách posílit, je množství skladovaný­ch potravin. V současnost­i by totiž pravidelně obměňované zásoby masa, olejů, sýrů nebo masových konzerv dokázaly pokrýt potřeby obyvatel Česka na jediný den.

Dlouhodobý­m plánem ministerst­va zemědělstv­í je postupný nárůst zásob potravin až do cílového stavu, kdy by Česko bez zásobování potravinam­i dokázalo vydržet 15 dní. Množství potravin by podle plánu úřadu mělo narůstat tak, aby se každý rok rozšířily o potřeby obyvatel na jeden den navíc.

Naopak pokud jde o dříve plánovaný prodej kovů, zatím se zdá, že se během roku uskuteční pouze menší z prodejů za 600 milionů korun, který vláda schválila už na konci loňského roku. O prodeji dalších kovů se rozhodne až na základě inventury požadavků jednotlivý­ch resortů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia