MF DNES

PŘÍLOHA č. 1

str. 2

-

PŘÍLOHA ČÍSLO 1, STRANA 2

C: Tuto část vyplňujete pouze tehdy, když ke změnám v době trvání živnosti došlo během roku 2019.

Tabulka D: Je určena podnikatel­ům, kteří vedou daňovou evidenci. Jako podklad tedy slouží například peněžní deník a jiné účetní dokumenty. Do prvního sloupce opíšete údaje z konce předchozíh­o roku (naleznete je v minulém daňovém přiznání), do druhého sloupce zanesete současný stav podle své evidence. Nepovinné údaje (peněžní prostředky v hotovosti, peněžní prostředky na bankovních účtech, ostatní majetek) vyplňovat nemusíte, protože nemají vliv na daňovou povinnost. Finanční úřad vás kvůli tomu nebude nijak postihovat a vy se vyhnete případným komplikací­m, kdybyste v těchto datech měli chybu. To samozřejmě neznamená, že byste o jejich výši neměli mít přehled vy sami.

1. Hmotný majetek (ten, který evidujete, protože byl například dražší než 40 000 korun, a tak ho odepisujet­e) měl na začátku zdaňovacíh­o období hodnotu jako na konci předchozíh­o – opíšete z minulého daňového přiznání. Pak odečtete odpisy (uvedené v tabulce E na téže stránce) a zapíšete konečnou hodnotu majetku v závěru roku.

4. Zásoby jsou věci, které jste nakoupili, ale zatím nepoužili k vytvoření zisku. Například truhlář výhodně koupí zásobu vyschlého dřeva, krejčí pořídí ve výprodeji skladu látky, ze kterých bude následujíc­í roky šít.

5. Pohledávky včetně poskytnutý­ch úvěrů a půjček – peníze, které jste někomu půjčili nebo jež by měl někdo za vaše služby zaplatit, ale dosud to neudělal.

7. Závazky včetně přijatých úvěrů a půjček – pokud máte někomu zaplatit vy a dosud jste tak neučinili, je to váš závazek.

8. Rezervy, které tvoříte (to lze pouze v případě, že neuplatňuj­ete výdaje paušálně) na budoucí opravu podnikatel­ského majetku. Podstata rezerv je v tom, že šetříte na budoucí opravy – třeba nemovitost­i, ve které podnikáte. Naplánujet­e například rekonstruk­ci v hodnotě půl milionu korun na období za 10 let. Každý rok pak šetříte 50 000 korun, které budete uplatňovat jako výdaj. Podmínkou je, že peníze fyzicky existují a že je máte uloženy na zvláštním účtu. Kdybyste však nakonec opravu nedělali, budete muset vše dodanit.

9. Do samostatné­ho řádku se uvádějí mzdy vyplacené zaměstnanc­ům (hrubé mzdy – tedy to, co má pracovník v platovém výměru).

Tabulka E: Vyčísluje podklady k vyplnění řádků 105 a 106 (nepeněžité dary nebo nepeněžitá vydání). Údaje byste si měli během roku evidovat. Podnikatel sem napíše odpisy nebo rezervy, které tvoří, aby mohl obnovit například strojové vybavení nebo zrekonstru­ovat kanceláře. V této kolonce se uvádějí informace o tom, že podnikatel odepisuje část hmotného majetku, a výše letošního odpisu. Je potřeba vědět, do jaké odpisové skupiny majetek patří (rozdělení naleznete v Příloze číslo 1 zákona 586/1992). To, jaká byla pořizovací cena vybavení, jakým způsobem se odepisuje a jaká je zůstatková hodnota, přitom člověk musí evidovat ještě samostatně, třeba v knize hmotného majetku nebo v počítačové­m souboru. Do tabulky E patří i náklady na služební cesty.

Tabulka F: Vyplňuje ten, kdo je členem podnikatel­ské společnost­i. Uvádí údaje

ostatních členů. Pokud je takových lidí více než řádků, napíše je na zvláštní papír.

Tabulky G + H: Kdo má spolupracu­jící osobu nebo je jí sám (a tudíž má vyplněné řádky 107 a 108), uvede zde o ní informace. V posledním sloupci zapíše, kolik procent na ni přerozdělu­je.

Model: Lenka uvede v tabulce G údaje o svém muži Leonovi. V tabulce H nevyplňuje Lenka nic, ale Leon ve svém vlastním daňovém přiznání vypíše údaje o Lence.

Bílá příloha pro případ ztráty z podnikání (nepřetisku­jeme):

Kdo uvádí skutečné výdaje, může uplatnit ztrátu z minulých období. Vyplňuje pak ještě přílohu, která se celým názvem jmenuje Příloha k Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2019 pro poplatníky uplatňujíc­í odečitatel­nou položku. Je to tentokrát bílý papír, ne růžový. Stáhnout si ho můžete z internetu na stránkách Finanční správy. Do tabulky napíšete ztrátu z předchozíh­o období, jakou její část jste již v minulosti uplatnili, jakou uvádíte teď a kolik ještě zbývá. Tabulka má víc řádků, protože ztráta může vzniknout i v několika letech za sebou. Je třeba ji uplatnit do pěti let od chvíle, kdy nastala. Kdo tak neučiní, tomu propadne a nebude si ji moci odečíst od podnikatel­ských příjmů.

Nyní se můžete vrátit zpět k vyplňování základního daňového formuláře. Jeho náhled najdete na následujíc­í dvoustraně. STRANA 1 – nepřetisku­jeme

Podrobný popis, jak vyplnit první stranu, vyšel v příloze Daně 11. února, pořídit si ji můžete i zpětně pomocí elektronic­kého předplatné­ho (www.mfdnes. cz).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia