MF DNES

Kam zařadit nejasné výdaje?

-

Když si koupíte propisku, dostanete paragon, zařadíte ho jako výdaj do evidence a je hotovo. Podobné je to s fakturou třeba za správu webových stránek.

Ale jsou náklady, se kterými to podnikatel­é nemají tak jednoduché a musí hodně přemýšlet, aby neudělali chybu, kvůli které by jim kontrola z finančního úřadu vyměřila pokutu.

Mimochodem, kontrola na účetnictví či daňovou evidenci může přijít standardně až čtyři roky po tom roce, za který přiznáváte daně. Když se však v té době finanční úřad ozve s nějakým požadavkem ohledně doměření daně, může se lhůta znatelně prodloužit – až na deset let od konce zdaňovacíh­o období, v němž vznikla povinnost podat daňové přiznání. a soukromých nákladů. Ideální je se o tom poradit se svým správcem daně, abyste později nenarazili.

Vhodný poměr stanovte i u telefonníh­o paušálu, těžko totiž budete úředníkům tvrdit, že máte jediný telefon a ten využíváte výhradně k firemnímu telefonová­ní, protože soukromé hovory řešíte posíláním poštovních holubů.

Pěkná propiska darovaná při podpisu smlouvy. Obojek od výrobce krmiva pro psy. Svinovací metr od řemeslníka... Drobné pozornosti obchodním partnerům či klientům jsou daňově odůvodnite­lné. Vejdou se sem propisky, hrnky, trika, diáře, powerbanky, flashky... Musí však jít o předměty do maximální hodnoty 500 korun za kus.

A co je důležité, musí být označené logem firmy. Takže nejde jen tak koupit třeba kytici a předat ji na jednání dámě z partnerské firmy. Tedy možné to samozřejmě je, ale pak takový dárek nezkoušejt­e uplatňovat jako podnikatel­ský výdaj.

Nesmí jít o věci, které jsou předmětem spotřební daně (alkohol, cigarety... výjimkou jsou tichá vína).

Obdarované je třeba evidovat, u dražších dárků jmenovitě.

Chcete-li provoz auta uplatnit jako náklad, musíte být přihlášeni k silniční dani a platit ji. A to i když vůz nemáte zapsaný v podnikatel­ském majetku, ale jezdíte svým soukromým nebo půjčeným. Jestli jste se do konce ledna 2019 nestihli k dani přihlásit, už si auto jako náklad za loňský rok neuplatnít­e. Výše daně je u osobních automobilů 1 200 až 4 200 korun ročně, podle objemu motoru.

Možnosti, jak automobil zahrnout do výdajů:

Paušál: U vozů evidovanýc­h v majetku firmy a používanýc­h jen k firemním účelům je měsíční paušál 5 000 korun; u těch, které používáte i soukromě, je měsíční paušál 4 000 korun. Knihu jízd mít nemusíte, pokud autem jezdíte sami (a nejste plátcem DPH). Když řídí i zaměstnanc­i, je vhodné ji vést. Lze uplatnit v prokázané výši výdaje na údržbu, opravy, pojistné a odpisy (u aut v obchodním majetku) či pronájem (u aut pronajatýc­h). Parkovné zahrnout nelze.

Evidence dokladů: Vedete knihu jízd, schováváte si doklady za nákup pohonných hmot i za jiné výdaje spojené s provozem auta. Pokud používáte vůz i k soukromým účelům, musíte vhodně (například poměrem ujetých kilometrů) náklady krátit.

Evidence kilometrů: Používáte vyhlášenou sazbu, ta je pro rok 2019 stanovena na 4,10 koruny za kilometr a náhrada pohonných hmot na 33,60 koruny za litr nafty a 33,10 koruny za litr benzinu 96 oktanů a 37,10 Kč u benzinu 98. Od roku 2020 platí i sazba za 1 kWh elektřiny, je to 4,80 Kč. Nemusíte vést knihu jízd, evidujete jen služební cesty. Nemůžete uplatňovat žádné výdaje spojené s provozem auta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia