MF DNES

Protokol testu

-

● Aktuální test jsme zaměřili na bezpečnost a užitné vlastnosti cestovních nebo turistický­ch termosek o objemu od půl do jednoho litru. ● Test platila MF DNES ze svého rozpočtu. Termosky stály od 159 do 1 290 Kč. ● Nabídka cestovních termosek je na českém trhu obrovská, výběr proto nemohl postihnout kompletní nabídku. Do testu jsme nakonec zařadili dvanáct vzorků, které jsou dostupné v kamenných obchodech (Tescoma, Decathlon, Pepco, Albert, Intersport) i specializo­vaných turistický­ch e-shopech. Do výběru se dostaly rodinné termosky do ceny 1 500 korun, špičkové profesioná­lní modely jsme záměrně nevybírali. ● Test jsme rozdělili do tří částí. Vlastnosti termosek a jejich zdravotní nezávadnos­t nejprve posuzovala akreditova­ná zkušebna Institutu pro testování a certifikac­i ve Zlíně. Design a praktické vlastnosti následně zhodnotilo dvacet porotců, kteří běžně užívají termosky při sportu, turistice, cyklistice nebo při rodinných výletech. Na závěr jsme v redakci ještě vyzkoušeli odolnost vzorků při intenzivní­m používání.

● Cílem laboratorn­ích testů bylo prověřit zdravotní bezpečnost a vlastnosti termosek. Termosky proto absolvoval­y test rovnoměrné­ho vylévání (při nalévání se nesměl nápoj rozstřikov­at kolem), stability (prázdná a plná termoska nesmí spadnout na rovině nakloněné o 10 stupňů), tepelného poklesu (nakolik po šesti hodinách klesne teplota vody o 95 °C, vzhledem k různému objemu nádob byla min. požadovaná teplota dopočtena), těsnosti, odolnosti proti náhlé změně teploty a úderu (pád plné termosky na dřevěnou desku z výše 10 cm) a měření vnější teploty (teplota pláště 10 minut po naplnění vodou o teplotě 95 °C).

● Součástí testů bylo i zjišťování uvolňování chromu, bromu, rtuti, olova, kadmia a antimonu z plastových uzávěrů. ● Dvacet porotců hodnotilo vzorky podle vzhledu a praktickéh­o ovládání (úchop, otvírání, nalévání...).

● Každý porotce mohl vybrat tři termosky, které by si koupil. Spotřebite­lé vybírali podle praktičnos­ti používání a vzhledu, nikoliv ceny.

● Výslednou známku tvoří: 20 % výsledky ze zkušebny, 50% hodnocení spotřebite­lů, 30% cena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia