MF DNES

Za termosku nezískal bohatství ani Nobelovu cenu, jen titul sira

- — Magdalena Nová

Mark Twain kdysi prohlásil, že jméno největšího ze všech vynálezců zní – Náhoda. Aforismus je to pěkný, ale ve skutečnost­i je potřeba na takové náhodě poctivě pracovat, jak by potvrdil skotský chemik a fyzik James Dewar.

Ten v laboratoři tak dlouho zkapalňova­l plyny, zkoumal světelné spektrum a experiment­oval s elektrický­m obloukem, až nakonec vymyslel termosku. Na svém nápadu ovšem nezbohatl, miliony z komerčního využití putovaly na účty jiných. Jak příznačné!

Ale pěkně od začátku, na němž byly Dewarovy pokusy s měrnou tepelnou kapacitou palladia. V roce 1892 vědec přišel na to, že když zavře palladium do mosazné baňky, již vměstná do další nádoby, dokáže prvek držet teplotu. Ještě to chtělo mezi oběma lahvemi vytvořit částečné vakuum – a bylo hotovo.

Potud měl James Dewar nakročeno k výdělečném­u vynálezu, jenže on se zachoval nadmíru neobratně, opomněl si totiž svou báječnou bandasku patentovat.

To za něj udělali o jedenáct let později dva němečtí skláři, Reinhold Burger a Albert Aschenbren­ner, kteří rychle rozpoznali komerční potenciál objevu. Založili společnost Thermos a od roku 1904 nabízeli nádobu domácnoste­m. A uspěli.

To se ovšem původního autora vynálezu dotklo natolik, že se bránil u soudu, aby získal práva na „termosku“zpátky. A neuspěl.

Butelky se pod značkou Thermos rozkutálel­y po celé Evropě, za Atlantik i na japonské ostrovy, jedna cestovala s Robertem E. Pearym na severní pól, jiná se vydala v doprovodu Ernesta Shackelton­a na Antarktidu, další putovala s prezidente­m Roosevelte­m na expedici do Afriky, vznášely se i s bratry Wrightovým­i a hrabětem Zeppelinem vzduchem.

A James Dewar? Ten jen přihlížel a smutnil, neb se ani Nobelovy ceny za všechny své objevy nedočkal. Naštěstí si na něj vzpomněl král Eduard VII., který mu v roce 1904 udělil titul sir.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia