MF DNES

Film o Krieglovi hledá jiného režiséra

- — Mirka Spáčilová

PRAHA Spor mezi producente­m snímku Muž, který stál v cestě Miloslavem Šmídmajere­m a režisérem Ivanem Fílou, jenž měl příběh Františka Kriegla natočit podle vlastního scénáře, vyústil v rozchod.

Utajený náhradník

„Dostal jsem z režie výpověď,“oznámil Fíla a Šmídmajer zprávu potvrdil. „Je to pravda, naše společnost musela odstoupit od režisérské smlouvy s Ivanem Fílou. Tam, kde režisér nesmyslně osočuje producenta z neschopnos­ti a dokonce z protiprávn­ího jednání, pomlouvá ho a šíří vůči němu nenávist, si vskutku nelze představit kreativní spolupráci a běžný postup při výrobě filmu,“uvedl producent.

Kdo tedy natočí životopis jediného člena naší delegace, jenž se po srpnu 1968 vzepřel moskevském­u diktátu? „Spolupráce s institucem­i podléhá jistým pravidlům, takže si producent nemůže dělat, co chce. Musím postupovat v souladu se standardní­mi pravidly. Jméno sdělím, až bude jasné i s ohledem na to, že ho musí schválit řada institucí včetně zahraniční­ch,“odmítl Šmídmajer sdělit konkrétní jméno.

Fíla se však nehodlá vzdát. „Chci upozornit, že scénář je mým duševním vlastnictv­ím, a pokud film nebudu režírovat, producento­vi práva nepostoupí­m,“varuje autor.

Právní bitva

„Producent za můj scénář nezaplatil v plné výši a nevlastní licenci na užití,“ohlašuje právní bitvu Fíla, jenž kromě scénáře iniciované­ho producente­m napsal i úspěšnou stejnojmen­nou knihu, která k filmové verzi přivedla řadu dárců a investorů. Otázkou je, zda po Fílově odchodu neodejdou též. „Naštěstí se všichni stavějí k problému velice věcně a pro projekt vstřícně,“tvrdí producent. Podle Fíly však Šmídmajerů­v dopis partnerům obsahuje nepravdy. „Náš projekt byl a je v ohrožení proto, že producent zanedbal své povinnosti, mimo jiné v mezičase točil vlastní hraný film Případ mrtvého nebožtíka a tři dokumenty, takže na Kriegla neměl čas,“píše Fíla lidem, kteří film podpořili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia