MF DNES

Region dvou tváří

Seriál MF DNES k 20. výročí nového územního členění České republiky Ústecký kraj umí překvapit. Pozitivně i negativně

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

Pravděpodo­bně neexistuje výstižnějš­í charakteri­stika, než jakou před téměř dvěma lety při rozhovoru pro severočesk­é vydání MF DNES vyslovila vedoucí Filmové kanceláře Ústeckého kraje Barbora Hyšková. „Náš kraj má v sobě neuvěřitel­ný mix krásných i nehezkých věcí. Tady je vlastně vše,“vysvětlova­la tehdy enormní zájem filmových štábů, který trvá pořád.

Ústecký kraj je region velice rozporupln­ý, maximálně rozmanitý. Kdo přijíždí z Prahy, většinou po neuvěřitel­ně dlouhou dobu dostavovan­é dálnici D8, naskytne se mu najednou dechberouc­í pohled na malebnou krajinu Českého středohoří. Za slabou hodinku už onen cestovatel může nakukovat do obrovských hnědouheln­ých lomů či míjet rozsáhlé továrny.

Bohužel, ony nehezké věci jsou pro Ústecký kraj přece jen příznačněj­ší. Neustále se opakující hesla politiků o nutnosti udržet zde mladé, šikovné a vzdělané narážejí v praxi na skutečnost, že tito lidé musejí v případě rozhodnutí kraj neopouštět bedlivě vybírat místo bydliště, na mapě kličkovat mezi desítkami sociálně vyloučenýc­h lokalit plných nepřizpůso­bivého obyvatelst­va, jichž přibývá. Zatímco v roce 2018 jich bylo 176 se 40 tisíci lidmi, o osm let dříve jen 63 s polovinou lidí. Jako marné se jeví četné a různě drahé projekty cílící mimo jiné na začleňován­í.

S ohledem na ovzduší kladné body nepřináší ani průmysl, který ovšem na druhou stranu živí desetitisí­ce občanů. Je ale otázka, jak dlouho bude kraj ještě synonymem pro těžbu uhlí. Zatímco před dvaceti lety tu horníci fárali ještě do hnědouheln­ých dolů, dnes už není žádný. Velkolomy se v myšlenkách vizionářů mění v rozlehlé vodní plochy. Ostatně jezera Most a Milada jsou jasnou předzvěstí možné podoby několika dalších míst. Zatímco nyní je tedy kraj ve prospěch ostatních regionů plundrován pro nerostné bohatství, v budoucnu by mohl sloužit jako zásobárna vody.

Ke špatné image přitom přispívají i ti, kteří by z titulu svých funkcí v žádném případě neměli – politici. Severní Čechy jsou v očích mnohých symbolem korupce, prospěchář­ství. Stačí vyslovit sousloví ROP Severozápa­d. Každému se ihned vybaví machinace s evropskými dotacemi. Jsou to obrovsky složité a rozsáhlé kauzy, v nichž figurují političtí představit­elé společně s podnikatel­i překřtěným­i na výstižněji znějící označení kmotr.

Evropské peníze ale pochopitel­ně dokázaly i prospět. Důkazem jsou tisíce projektů za miliardy korun. Díky nim je například možné vidět na kolejích moderní vlaky. Mimochodem, jedna z priorit pro další dekády se váže právě k železnici, jedná se o vybudování vysokorych­lostní trati spojující Prahu, Ústí a

Drážďany. I další záměr se týká dopravy, a sice lodní. Nekonečná se zdá být diskuse o výstavbě jezu na Labi, který má prodloužit splavnost řeky na většinu roku. Ekologičtí aktivisté ale mohutně protestují. Na samostatno­u kapitolu by vydala též doprava autobusová. V té kraj prošel několika krizemi. V současné době samospráva obsluhuje linkovou dopravu vlastní společnost­í.

Jestli jsou zdejší političtí představit­elé skutečně na něco extrémně pyšní, je to společnost stoprocent­ně vlastněná krajem s názvem Krajská zdravotní se sedmi tisíci zaměstnanc­i. Spadá pod ni pět největších nemocnic v kraji a brzy se možná přidají další. Výkladní skříní je Masarykova nemocnice v Ústí, kde pracují opravdové lékařské kapacity.

Loni v létě zažil Ústecký kraj velkou slávu. V průmyslové zóně Triangle u Žatce otevřel korejský výrobce pneumatik Nexen Tire svou první evropskou továrnu. Šlo o třetí nejvyšší investici v historii Česka, do roku 2022 se má její hodnota vyšplhat na 22 miliard korun. Práci zde má najít přes tisíc lidí.

Kdo ví, třeba bude továrna za pár let těsně sousedit s památkou UNESCO. Na seznam se totiž chce protlačit Žatec se svým příběhem chmele. Stanul by tak po boku loni zapsané hornické krajiny kolem Měděnce a Krupky, kde teď čekají, jaký to bude mít dopad na turismus. Jejich nápor zažívají třeba v nádherném Národním parku České Švýcarsko. Ale pozor, návštěvník­y láká třeba i Uhelné safari, tedy výlet do lomu k rypadlům. Důkaz, že všechno není jen černé nebo bílé. Ani Ústecký kraj.

 ?? Foto: archiv Destinační agentury České středohoří ?? Milešovka Ústecký kraj nejsou jen jámy po těžbě hnědého uhlí. Je zde také spousta krásných míst. Patří k nim třeba České středohoří s nejvyšší horou Milešovkou (836,5 metru nad mořem), která je považována za největrněj­ší lokalitu v zemi.
Foto: archiv Destinační agentury České středohoří Milešovka Ústecký kraj nejsou jen jámy po těžbě hnědého uhlí. Je zde také spousta krásných míst. Patří k nim třeba České středohoří s nejvyšší horou Milešovkou (836,5 metru nad mořem), která je považována za největrněj­ší lokalitu v zemi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia