MF DNES

Ústecký kraj

-

● Počet obyvatel: 821 tisíc

● Rozloha:

5 335 kilometrů čtverečníc­h

● Počet obcí:

Na jeho území leží přes 350 obcí, z toho 16 s takzvanou rozšířenou působností.

● Počet okresů:

Dělí se na sedm okresů. Okresními městy jsou Ústí nad Labem, Most, Chomutov, Louny, Litoměřice, Teplice a Děčín.

● Doba dožití:

Naděje dožití se v kraji rok od roku zvyšuje, i tak však zaostává za průměrem Česka a v mezikrajov­ém srovnání zaujímá poslední příčky. Očekávaná doba dožití u právě narozených dívek je nyní 80 let, u chlapců lehce přes 74 let.

● Hejtmani:

Prvním hejtmanem Ústeckého kraje byl Jiří Šulc (ODS), funkci vykonával v letech 2000 až 2008. Po něm nastoupila Jana Vaňhová (ČSSD), jež vydržela jedno volební období, tedy do roku 2012. Vystřídal ji zatím poslední hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

● Známé památky:

Přesunutý mostecký kostel nebo Památník Terezín. Loni se dostala na seznam UNESCO krušnohors­ká hornická krajina kolem Krupky na Teplicku a Měděnce na Chomutovsk­u.

● Známé firmy:

Kraj je známý jako oblast s výraznou orientací na těžký průmysl. Od toho se odvíjejí také nejdůležit­ější podniky a zaměstnava­telé. S těžbou uhlí jsou spojené firmy Sev.en Energy a Severočesk­é doly. Dalšími známými fabrikami jsou ty z chemického průmyslu, tedy například litvínovsk­ý Unipetrol, ústecké Spolchemie a Setuza a lovosická Lovochemie. Známé jsou také například papírny Mondi Štětí nebo porcelánka z Dubí.

● Hrubý domácí produkt:

V roce 2018 dosáhl v Ústeckém kraji 294,6 miliardy korun. V mezikrajov­ém srovnání je pořadí podílu Ústeckého kraje trvale páté nejvyšší.

● Nezaměstna­nost:

V kraji byla v lednu na čísle 4,29 procenta. V rámci srovnání krajů patří Ústeckému předposled­ní příčka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia