MF DNES

Festival proti totalitě odkazuje na Orwella

- — Eliška Floriánová

PRAHA Včera odstartova­l každoroční festival Mene Tekel, který připomíná příběhy obětí nacismu a komunismu. Festival, který se tradičně koná v týdnu okolo 25. února, kdy komunisté v roce 1948 převzali státní moc, se letos nese ve znamení odkazu tvorby George Orwella.

Dnes v 19 hodin rozezní malý sál Městské knihovny v Praze písně Karla Kryla v podání skupiny Missa – Karel Kryl revival. Knihovna se otevře také zítra v 10 hodin, tentokrát studentům, kteří budou diskutovat o tématech spojených s totalitou a porušování­m lidských práv.

Ředitel předčítá

K festivalu se připojilo i nově otevřené Muzeum paměti XX. století, které bude zítra hostit historiky Petra Blažka, Jana Kalouse a architekta Jiřího Sozanského. V rámci akce, jež nese název České ozvěny George Orwella, ředitel muzea Jiří Šesták přečte vybrané Orwellovy texty, následně se uskuteční diskuse s hosty o českých vydáních autorových děl. Začátek diskuse je naplánován od 16 hodin.

V pátek od 17 hodin je pro návštěvník­y festivalu v Knihovně Václava Havla připravena debata, v rámci které budou představen­y dvě publikace týkající se českoslove­nské justice v době totality. ,,Páteční diskuse je zaměřena na představen­í dvou nových publikací, které se týkají českoslove­nské justice v 50. letech. Těmito knihami jsou Lexikon nejvyšších představit­elů českoslove­nské justice a prokuratur­y v letech 1948–1989, kterou vydal na konci minulého roku Ústav pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR). Druhou knihou je Ministerst­vo spravedlno­sti v letech 1948–1953, tu vydal kolektiv autorů z Právnické fakulty,“říká Anna Macourková z Oddělení knihovny, výstav a konferencí Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. Na diskusi budou přítomni Jaroslav Pažout a Adam Zítek z ÚSTR, a v neposlední řadě Jan Kuklík z Právnické fakulty UK. Debata je určena široké veřejnosti a vstup je zdarma. V 19 hodin vystřídá hosty diskuse kurátor The Havel Festivalu Edward Einhorn, který divákům představí film Poslední cyklista, jehož divadelní verzi před třemi lety režíroval v divadle v New Yorku. Newyorský The Havel Festival, pořádaný od roku 2006, inscenuje Havlovy hry.

Mene Tekel vyvrcholí v neděli ve 14 hodin v katedrále sv. Víta bohoslužbo­u za popravené, umučené a zemřelé politické vězně a jejich rodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia