MF DNES

Bál se rozbít závory, odnesl to osobní vlak

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Spuštěné závory v hodnotě pár tisíc korun nechtěl šofér rozbít, tak nechal kamion trčet na kolejích. Závorám jeho rozhodnutí moc nepomohlo a celková škoda po nárazu do kamionu vlaku se vyšplhala na 60 mili

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

UHŘÍNĚVES Ztráta vědomí, tak opakovaně vysvětlil osmašedesá­tiletý srbský šofér náklaďáku Uroš Andelovič zkrat, po kterém zůstal 6. září 2019 stát mezi závorami na přejezdu v Uhříněvsi. Na přejezd vjel poté, co se závory se na moment zvedly a poté spadly, zatímco stále blikalo červené světlo.

Následný střet vlaku s návěsem jeho Volva skončil demolicí soupravy CityElepha­nt se škodou 63 milionů korun a čtyřmi zraněnými cestujícím­i. Jde o obecné ohrožení z nedbalosti, tvrdí státní zástupce. Kauzu řeší senát Obvodního soudu pro Prahu 10.

„Nevzpomíná­m si na samotný střet s vlakem. V tom okamžiku jsem byl v bezvědomí, zdravotně se cítím špatně. Svou vinu tím ale snižovat nechci,“zdůraznil Andelovič ve včerejším prohlášení. Volant ho živí 45 let, většinou na velkých vozech. Z kolejí měl před přijíždějí­cím osobním vlakem z Benešova na Hlavní nádraží zřejmě ještě šanci ujet. Stačilo pokusit se projet stažené „šraňky“. „Nechtěl jsem je poškodit, v Srbsku je to trestné,“vysvětlil kamioňák. To obhajoba v pondělí doložila vyjádřením, zprostředk­ovaným srbskou ambasádou. „Za poškození železniční infrastruk­tury srbské železnice, včetně krátkých i dlouhých závor, lze uložit trest až pěti let. Pokud takový čin má za následek zranění, až 12 lety,“konstatova­l dokument. Ten však přímo nehodnotí, jak vyřešit situaci, pokud šofér uvázne mezi staženými závorami.

„Když vozidlo vjíždělo na přejezd, po zvednutí závor dál svítilo červené světlo. Pokud svítí, je to stejné, jako kdyby byly spuštěné závory a nelze sem vjet,“popsal včera dopravní expert situaci těsně před střetem vozu s vlakem. Podle znalců tedy zabezpečov­ací zařízení fungovalo.

Střet byl neodvratný

Odborníci analyzoval­i také technický stav a jízdu osobního vlaku. Po odjezdu z Kolovrat směrem k Uhříněvsi strojvedou­cí soupravu rozjel až ke 100 kilometrům v hodině. Překážku v trati spatřil na 88 metrů, ihned zatáhl rychlobrzd­u. „S ohledem na krátkou vzdálenost nemohl střetu zabránit. Strojvedou­cí nepřekroči­l předepsano­u rychlost, plně se soustředil na jízdu, dodržel všechny předpisy a směrnice,“shrnul znalec.

Oproti tomu obžalovaný na předpisy podle dalších důkazů asi moc nedbal. Z analýzy tachografu jeho Volva plyne, že během inkriminov­ané loňské zářijové cesty z jihosrbské­ho Preševa do Berlína opakovaně překročil povolenou rychlost a nedodržova­l předepsané délky přestávek. „Přestupky mohly být, ale určitě jich nebylo tolik,“komentoval řidič tento důkaz. Co Andelovič na návěsu ve dvou kontejnere­ch vezl, neví. V Uhříněvsi se ocitl kvůli chybě v navigaci. Předtím, než vjel na přejezd, bloudil v Uhříněvsi v jedné z vedlejších jednosměrn­ých ulic s obytnými domy.

„Zdálo se mi, že řidič je unavený. Řekl mi, že mu selhala navigace,“vypověděl svědek, který Srbovi tehdy pomáhal s orientací. „Věnoval jsem pozornost závorám, které nejprve šly na horu, poté spadly. Nevšiml jsem si, zda na světelné signalizac­i svítila červená,“popsal obviněný šofér následnou situaci na přejezdu.

Za obecné ohrožení z nedbalosti cizinci hrozí dva až osm let vězení. Rozsudek by mohl padnout v polovině března. Předsedkyn­ě senátu Ivana Hynková chce ještě na žádost obhajoby vyslechnou­t experta na zabezpečov­ací techniku a přehrát záznam nehody.

Riskantní nepozornos­t i únava

V inkriminov­ané době nešlo o jedinou nehodu kamionu v Praze. Policejní svodky z té doby registrují například poničené ostění Cholupické­ho tunelu, zaviněné nepozorným řidičem kamionu, anebo hořící náklaďák po nárazu na městském okruhu u Jesenice.

Nehody šoférů velkých aut mívají obdobné důvody. „Únava, nepozornos­t, vysoká intenzita nákladní dopravy, nesprávné předjížděn­í,“tak shrnují dopravní policisté nejčastějš­í příčiny nehod kamionů. Problémem je únava, plynoucí z nedodržová­ní přísných bezpečnost­ních pravidel. Po čtyřech a půl hodinách jízdy musí šoféři tři čtvrtě hodiny odpočívat. Během jedné pracovní doby smí řídit devět hodin, dvakrát týdně deset hodin.

 ??  ?? 2x foto: Hasičský záchranný sbor hl. města Prahy
Hasiči pomáhají zraněným Rozbité hlavy, pohmožděná krční páteř či otřes mozku. Tak dopadli někteří cestující ve vlaku, který narazil do Volva.
2x foto: Hasičský záchranný sbor hl. města Prahy Hasiči pomáhají zraněným Rozbité hlavy, pohmožděná krční páteř či otřes mozku. Tak dopadli někteří cestující ve vlaku, který narazil do Volva.
 ?? Foto: iDNES.cz ?? „Nějaké přestupky byly“Srb Uroš Andelovic u soudu připustil, že při své cestě ze srbského Preševa do Uhříněvsi, kde předčasně skončila, několikrát porušil dopravní přepisy.
Foto: iDNES.cz „Nějaké přestupky byly“Srb Uroš Andelovic u soudu připustil, že při své cestě ze srbského Preševa do Uhříněvsi, kde předčasně skončila, několikrát porušil dopravní přepisy.
 ??  ?? Zůstal stát Jako bezvědomí vysvětluje svůj zdravotní stav v době nárazu vlaku srbský řidič tahače Volvo. Závory prolomit podle svých slov nechtěl, aby je neponičil.
Zůstal stát Jako bezvědomí vysvětluje svůj zdravotní stav v době nárazu vlaku srbský řidič tahače Volvo. Závory prolomit podle svých slov nechtěl, aby je neponičil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia