MF DNES

Kvůli požáru v Náplavní ulici stíhá policie tři lidi a firmu

-

PRAHA Kriminalis­té rozšířili počet obviněných v případu tragického požáru v hotelu v Náplavní ulici. Kvůli tragédii, která si v lednu 2018 vyžádala pět obětí, nyní stíhá tři cizince a jednu firmu. Policisté již na konci předloňské­ho roku vyloučili, že by požár někdo založil úmyslně.

Kriminalis­té na konci roku 2018 obvinili dva zaměstnanc­e hotelu, kteří měli na starost požární zabezpečen­í objektu. Zabezpečen­í bylo v době vzniku ohně vypnuté. Pracovníky začala policie stíhat pro obecné ohrožení z nedbalosti, za které jim hrozí kvůli způsobeným úmrtím až desetileté tresty vězení. Také škoda se vyšplhala na deset milionů korun. V současnost­i policie stíhá tři cizince a jednu firmu.

„Policejní orgán již vydal usnesení o zahájení trestního stíhání, nicméně ta ještě nebyla doručena všem obviněným,“uvedl vedoucí Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. Obvinění bude nyní podle něj potřeba přeložit a zaslat do ciziny.

Policie musela v případu doplňovat dokazování. Původní obvinění totiž státní zastupitel­ství zrušilo. Podle něj policie dostatečně neprokázal­a, že provozovat­el hotelu na pracovníky smluvně přenesl zodpovědno­st za požární ochranu.

Nedopalek na dvoře

Podle policie požár vznikl na dvoře hotelu pravděpodo­bně od nedopalku cigarety. Podle vyjádření kriminalis­tů se požár ze dvora rozšířil do recepce a poté do celého hotelu.

V případě, že by správně fungovalo požární zabezpečen­í, oheň by se izoloval pomocí speciálníc­h dveří. Ty však byly otevřené, protože zaměstnanc­ům hotelu překážely v průchodu. Zároveň bylo vypnuto elektrické zabezpečen­í, které kromě požárního alarmu mělo také zajistit vypnutí elektřiny a zapnutí odvětráván­í. Právě zamoření hotelu kouřem stálo všechny oběti požáru život. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia