MF DNES

Hokejová mašina

Němec Draisaitl může vyhrát bodování NHL

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Sejde se Čech, Američan, trojka ze Švédska i Ruska. A spousta Kanaďanů. Znalci už asi tuší, že se nejedná o začátek vtipu, ale o setkání nejprodukt­ivnějších borců NHL.

Tuhle exkluzivní společnost by za několik týdnů mohl poprvé v historii rozšířit hokejista z Německa. „Jo, zatím to jde vážně dobře,“přikývne Leon Draisaitl v rozhovoru pro časopis Kicker.

Po včerejším gólu proti Anaheimu (3:4p) má na kontě už 99 bodů (37+62). Přestože v základní části zbývá odehrát ještě zhruba čtvrtina duelů, magickou stovku bodů mohl překonat v noci na dnešek proti Las Vegas (výsledek na idnes.cz/sport). Na druhého Davida Pastrňáka má Draisaitl slušný jedenáctib­odový náskok, Art Ross Trophy není vskutku daleko. „Abych byl upřímný, nemyslím na to,“říká čtyřidvace­tiletý útočník Edmontonu. „Hraju týmový sport a důležitějš­í je, abychom se dostali do play off.“

Září díky hvězdě? Ale kdeže!

Tenhle přístup i další okolnosti by mu klidně mohly přihrát i nejhodnotn­ější individuál­ní ocenění – Hart Trophy pro nejužitečn­ějšího hráče celé soutěže. „Bez pochyb by ji mohl získat,“tvrdí kouč Oilers Dave Tippett. Kromě Draisaitla má v týmu i Connora McDavida – zřejmě nejlepšího hokejistu současnost­i. Dohromady jsou nejobávaně­jším duem NHL, fandové je srovnávají s Gretzkym a Messierem, kteří v 80. letech s Edmontonem vládli NHL.

„Zároveň jsem ale slyšel názory, že Connor jen Leona táhne,“říká pro MF DNES Draisaitlů­v agent Jiří Poner. „Mám ohromnou radost, že to zvládá i bez něj.“

Dál spolu řídí přesilovky, ale jinak už několik týdnů hrají v různých útocích. A když hvězdný McDavid v únoru dva týdny léčil stehenní sval? Draisaitl měl v šesti mačích bilanci 4+8. Dál drží slavné Oilers v boji o Stanley Cup a sám se pasoval do role nejvýrazně­jšího kandidáta na individuál­ní trofeje.

Draisaitl je výrazný nejen výkony, ale i postavou. Z nejprodukt­ivnější desítky NHL je nejurostle­jší, měří 189 centimetrů. „K tomu váží skoro sto kilo a není sranda tohle tahat po ledě,“glosuje Poner. „Ale jak je velký a silný, dovede být i rychlý. Přes léto neskutečně zamakal na výbušnosti a prvních třech krocích,“dodává agent z GMGroup.

Hodí se připomenou­t, že NHL válcuje německý tank s českými součástkam­i. Draisaitlů­v otec Peter se narodil v Karviné. Na Západ emigroval s rodinou, když mu bylo třináct. V Německu hrál s krajanem Ponerem, který mu později svědčil na svatbě. A když se malý Leon hokejově potatil a z Ponera se stal agent, bylo vlastně automatick­é, kdo ho bude zastupovat.

Eso Edmontonu také přes léto několik týdnů pobývá v Praze, kde ho cepuje slovenský kondiční kouč Marián Voda, kterého Draisaitl senior zase poznal při trenérské štaci v Hradci Králové. „A Leon je v tréninku jako mašina,“žasne Poner. „Díky tomu klidně vydrží při střídání dvě a půl minuty na ledě. Jen nestojí, ale bruslí a i ve druhé minutě je schopný ujet protihráčů­m.“

Jako Becker a Wimbledon

Jeho průměrný čas na ledě se blíží k 23 minutám, pro útočníka až neuvěřitel­ná cifra! „Občas nohy fakt bolí, ale za důvěru jsem rád,“říká statný forvard. Pobyt na ledě navíc přeměňuje v body, nejpilněji je z celé ligy sbírá v přesilovce. I proto mu ve statistice +/- svítí záporná jedenáctka. Laxnost v defenzivě mu na loňském šampionátu vytýkal i reprezenta­ční kouč Söderholm.

Jeho ofenzivní um ale jasně převažuje, Německu se zrodila hvězda globálního rozměru. Bývalý kouč Sparty Uwe Krupp i renomovaný časopis Kicker ho přirovnáva­jí k basketbali­stovi Dirku Nowitzkému. „Jestli nějaká trofej klapne, bude to podobné, jako když Boris Becker vyhrál Wimbledon,“odhaduje Poner. „Může to změnit náhled na celý hokej, který jde v Německu neskutečně nahoru.“

Koncepčněj­ší práce s talenty byla patrná i na přelomu roku šampionátu do 20 let v Ostravě. Plejáda německých junáků naznačila, že se v NHL můžou stát esy. Draisaitl už jím je. Loni zvládl 50 tref a 105 bodů. A teď míří ještě výš.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? První stovkař? Leon Draisaitl vévodí bodování NHL.
Foto: ČTK První stovkař? Leon Draisaitl vévodí bodování NHL.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia