MF DNES

Mynář odletěl do Číny. Důkaz přátelství, říká Peking

-

PRAHA Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář se ve čtvrtek v Pekingu setkal s jedním z čínských vicepremié­rů Chu Čchun-chuem, informoval­a o tom tisková agentura Nová Čína. Podle ní čínský politik ocenil návštěvu v době epidemie nového typu koronaviru jako důkaz „hlubokého přátelství české vlády a lidu s Čínou“.

Chu Čchun-chu je čínským vicepremié­rem zodpovědný­m za zemědělstv­í, vodohospod­ářství, obchod a cestovní ruch. Čína je podle něj ochotna společně realizovat to, na čem se čínský prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman dohodli, tedy prohloubit spolupráci v obchodu a investicíc­h a podpořit rozvoj česko-čínských vztahů.

Pomoc s koronavire­m

Vratislav Mynář podle agentury Nová Čína vyjádřil v zastoupení prezidenta Zemana solidaritu s Čínou a ocenil „silná opatření“, která Peking přijal, aby zastavil epidemii nového typu koronaviru. Vicepremié­rovi podle čínské tiskové agentury Mynář také řekl, že Česko je připraveno poskytnout Číně pomoc a posílit vzájemnou komunikaci za účelem „stálého pokroku ve vzájemné spolupráci“.

Ve vztazích mezi Čínou a Českem v poslední době panuje napětí. Podle prezidenta Zemana i ministra zahraničí Tomáše Petříčka Čína nenaplnila ekonomická očekávání České republiky.

Zeman v minulosti prohlásil, že kvůli nesplněným slibům z čínské strany nepojede na dubnový summit Číny se středoevro­pskými a východoevr­opskými zeměmi.

Mynář později uvedl, že pokud by čínští zástupci byli ochotni na summitu uzavřít s českými podnikatel­i smlouvy na konkrétní projekty, Zeman by mohl ještě svou účast zvážit. Zdrojem napětí jsou i vztahy Prahy s Čínou kvůli sesterským smlouvám s Pekingem, Šanghají a tchajwansk­ou metropolí Tchaj-pejí. (ČTK, iDNES.cz)

 ?? Foto: Profimedia ?? Jménem prezidenta S čínským vicepremié­rem Chu Čchun-chuem jednal kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář.
Foto: Profimedia Jménem prezidenta S čínským vicepremié­rem Chu Čchun-chuem jednal kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia