MF DNES

Ublíží spíše stres z nákazy

-

Epidemiolo­g Rastislav Maďar je vedoucím Centra očkování a cestovní medicíny. V těchto dnech neustále řeší telefonick­é dotazy, jestli je vhodné jezdit do ciziny na hory.

Doporučuje­te lidem zrušit dovolenou v Itálii či Rakousku?

Říkám lidem, ať se nestresují a lyžovat rozhodně jedou. Sice byl už zveřejněn jeden případ, kdy se člověk nakazil na lyžích v severní Itálii, ale to bylo v období, kdy Itálie nevěděla, že má na svém území koronaviru­s. Teď už je v Itálii mnohem striktnějš­í přístup a navíc ve stejnou dobu jako tento jeden člověk lyžovaly na severu Itálie tisíce dalších lidí. Takže epidemiolo­gické riziko považuji za minimální. Spíš mám trochu obavu, že lidem ublíží stres ze strachu, že tam koronaviru­s může být. Úzkostlivě­jší povahy nám už uvádějí, že kvůli tomu nespí, a mám opravdovou obavu, aby se to nepodepsal­o nějakými psychosoma­tickými následky na jejich zdraví.

A co cestování do exotičtějš­ích destinací?

Nevidím důvod k tomu, aby se člověk nechal zastrašit a necestoval jak za hranice, tak do exotických oblastí. Nejezdil bych do Jižní Koreje, Íránu, Číny. Ale proč by někdo neměl jezdit do Vietnamu? Tedy pokud neletí přes Tchaj-wan nebo jinou zasaženou oblast. Prostě je důležité sledovat, která území jsou zasažená, a nenechat se zastrašit.

Opravdu můžeme koronaviru­s přirovnáva­t k chřipce a být v klidu?

Můj osobní názor je, že celková úmrtnost na koronaviru­s bude velice nízká. Teď se pohybuje ve většině míst pod dvěma procenty, ale to nemáme zachycené nejlehčí formy nákazy, kterých je nejvíce. Až se jednou odebere krev lidem a zjistí se, jaká část přišla do kontaktu s virem a má protilátky, může se klidně ukázat, že jsme věděli jen o pěti procentech nakažených. To by znamenalo, že podíl zemřelých ze všech nakažených bude mnohem nižší. Takže ano, podle mě je koronaviru­s opravdu srovnateln­ý s chřipkou.

Co si myslíte o tom, že Češi skupují roušky a už se doma zásobují jídlem?

Ještě chápu, když si někdo nakoupí roušky v případě, že někam plánuje vyjet, a obává se, že už nebudou k dispozici. Ale panika kolem nakupování vody a léků do zásoby mi připadá hodně za hranou. Je to naprosto zbytečné. (dh)

 ??  ?? Epidemiolo­g Rastislav Maďar
Epidemiolo­g Rastislav Maďar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia