MF DNES

Žádný virus lidstvo nevybije

-

Jan Konvalinka, biochemik a prorektor pro vědeckou činnost Univerzity Karlovy, napsal na Facebook kritický status o přehnané hysterii kvůli koronaviru, který sdílely tisícovky Čechů. „To mě až vyděsilo,“usmívá se Konvalinka.

Bojíme se tedy koronaviru zbytečně přehnaně?

Je důležité říct, že jsem biochemik, nejsem lékař ani epidemiolo­g. Nemůžu dávat medicínské rady. Je samozřejmě velmi rozumné dělat výzkum a hledat, jak podobné epidemie zvládat. Ale je velmi nebezpečné podléhat panice. Přemýšlejm­e nad dalšími důsledky.

Co tím myslíte?

Třeba kdyby se zavřely hranice – i takové návrhy slyším kolem sebe. Nastaly by dramatické problémy se zásobování­m, včetně léků, a to všechno by mělo přímé nebo nepřímé důsledky na zdraví lidí. Vidím

analogii s klimatický­mi změnami. Já nejsem jejich popírač, vím, že je to vážný problém a musíme jednat, ale s rozmyslem, aby opatření, která děláme, neměla důsledky horší, než je samotný problém.

Jaká je podle vás reálná nebezpečno­st koronaviru?

Chřipka jen v Česku zabije dva tisíce lidí ročně. Nevěřím ani na minutu, že oběti koronaviru u nás dosáhnou byť jen zlomku tohoto čísla. Ale opakuji: připravení být musíme, jen panika a hysterie je opravdu zbytečná.

Jaký typ viru tedy má skutečně „ambice“vyhubit lidstvo?

To je dobrá otázka. My jsme o tom hodně mluvili se spoustou opravdu špičkových expertů. V zásadě všichni se shodují, že opravdu nebezpečná pandemie bude nějaký nový typ chřipky. Jsem přesvědčen, že žádný virus nevybije celé lidstvo. My jsme dneska naštěstí tak daleko, že dokážeme rychle vyvinout účinná virostatik­a. Ty dnešní obavy z koronaviru snad pomohou k tomu, že se bude podporovat výzkum virů a širokospek­trálních virostatik, které mohou pomoci proti novým virům, jež dnes ještě neznáme. Ale já bych se nejvíce bál nového typu chřipky. Nemusí mít příliš vysokou smrtnost, stačí, když nakazí pět milionů lidí... (kva)

Biochemik

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia