MF DNES

Trest pro Novotného za výhrůžky

Řeporyjské­ho starostu Pavla Novotného potrestal soud, odstoupit z funkce odmítá

- — Jiří Pánek

PRAHA Městský soud v Praze potvrdil, že se řeporyjský starosta Pavel Novotný dopustil nebezpečné­ho vyhrožován­í a musí uhradit peněžitý trest. Novotný v roce 2016 policii napsal, že chystá vraždu údajného podvodníka Marka Víta. Rozsudek je pravomocný, Novotný to však nepovažuje za důvod, aby ve funkci skončil.

„Nejsou pochybnost­i, že se obžalovaný (Novotný) skutku dopustil. Odvolací soud se ztotožnil se závěry nalézacího soudu, že předmětné jednání naplňuje znaky trestného činu nebezpečné­ho vyhrožován­í. Z výpovědi poškozenéh­o (Víta) vyplývá, že pociťuje důsledky jednání (Novotného) jako obtěžující. Podnikl kroky, aby ochránil sebe a svou rodinu. Trest není nepřiměřen­ě přísný,“uvedl předseda odvolacího senátu Pavel Benda. Pravomocně odsouzený řeporyjský starosta musí uhradit státu peněžitou sankci ve výši 66 600 korun. Pokud tak neučiní, čekají ho dva měsíce vězení.

Zaplatím a neodstoupí­m

„Jasně, že to zaplatím. Ale pro mě je důležité, že mohu prostředni­ctvím médií varovat potenciáln­í oběti nebezpečné­ho recidivist­y Marka Víta. Děkuji, že mám další prostor. Dám si ještě dovolačku (míněno dovolání k Nejvyššímu soudu, pozn. red.), třeba ještě dostanu možnost říct do médií: Bacha, Marek Vít je podvodník,“komentoval rozhodnutí soudu Pavel Novotný.

Rezignovat na post starosty odmítá. „Ani na jedinou vteřinu neuvažuji o nějaké rezignaci a hodlám dál pokračovat v boji s Markem Vítem,“dodal Novotný.

Bývalého manžela televizní moderátork­y Mirky Čejkové označuje dlouhodobě za podvodníka. Podal na něj desítky trestních oznámení, ale bezvýsledn­ě.

Když v říjnu 2016 zmizel svědek, který byl s Novotným v kontaktu a z Víta měl strach, poslal Novotný pražské policii neobvyklý e-mail. „Dobrý den, jsem novinář a připravuji úkladnou vraždu člověka, o kterém píši a který je, tedy byl vámi vyšetřován, protože se jedná o skutečně zrůdu a vy na to se*ete, rozhodl jsem se jej zabít...“

„Nechtěl jsem ublížit“

Bývalý bulvární novinář a nynější řeporyjský starosta tvrdí, že ve skutečnost­i Vítovi neplánoval ublížit. Chtěl si prý vynutit pozornost policie a trochu ji rozhýbat, když se po trestních oznámeních podaných na Víta nic se nedělo.

Poškozený Vít v jednací síni vypověděl, že přímo z Novotného strach nemá, ale bojí se jeho facebookov­ých příznivců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia