MF DNES

Upřesnění k článkům MF DNES z února 2016 o podezřele levné koupi hotelu Kladenka

- — Redakce MF DNES

Ve dnech 19. 2. 2016 a 20. 2. 2016 zveřejnila MF DNES články s titulky „Sobotkovi lidé koupili podezřele levně hotel“a „Zlatá vejce Sobotkovýc­h dravců“. Tyto články se následně staly předmětem soudních sporů. V rámci smírného řešení bychom rádi doplnili některé informace v původních článcích zveřejněné. V článku „Sobotkovi lidé koupili podezřele levně hotel“deník MF DNES uvedl, že agentura Bison & Rose „pomáhala už při privatizac­i OKD“, respektive že „pro Bakalu tehdy pracovali i lobbisté z agentury Bison & Rose – Růžička a Bis“. V článku „Zlatá vejce Sobotkovýc­h dravců“uveřejněné­m dne 20. 2. 2016 na straně 14 deníku MF DNES redakce dále uvedla, že „lobbisté z agentury Bison &

Rose, tedy Růžička, dále advokát Pokorný a někdejší ministr financí Sobotka se společně setkali mimo jiné i při privatizac­i společnost­i OKD“.

V titulku článku otištěného dne 19. 2. 2016 redakce MF DNES uvedla, že „Sobotkovi lidé koupili podezřele levně hotel“. V textu článku bylo dále uvedeno, že „poradci ČSSD velmi výhodně koupili horský hotel v Krkonoších“. Dále bylo uvedeno, že kupní smlouvu uzavřely Olga Bisová a Monika Růžičková a že nynějšími „vlastníky hotelu jsou Miloš Růžička, Olga Bisová a Jiří Bis, vlivní lobbisté z agentury Bison & Rose“.

Pro upřesnění bychom rádi uvedli, že agentura Bison & Rose potvrdila, že nevykonáva­la při privatizac­i

OKD žádnou poradensko­u či lobbistick­ou činnost pro žádnou ze stran privatizac­e. Nikdo z dotčených osob, tedy agentura Bison & Rose, Miloš Růžička, Monika Růžičková, Olga Bisová ani Jiří Bis přímo v době privatizac­e státního podílu v OKD nepracoval­i pro žádného z účastníků privatizac­e, tedy ani pro bývalé většinové vlastníky OKD, ani pro OKD samotné, ani pro stát, ani pro budoucí vlastníky OKD. Agentura Bison & Rose byla najata společnost­í Charles Capital, a.s., až ke komunikaci převodu akcií KARBON INVEST, a.s. (vlastníka OKD), tedy po dokončení privatizac­e OKD. PR agentura Bison & Rose samotná ani není lobbistick­ou agenturou, lobbing není a nebyl předmětem její činnosti, v rámci její skupiny se jím zabývají jiné společnost­i.

Ani Olga Bisová, ani Jiří Bis se nikdy nesetkali s Bohuslavem Sobotkou, ani s ním nebyli a nejsou v žádném kontaktu a osobně jej neznají. Paní Olga Bisová a paní Monika Růžičková nepracoval­y v agentuře Bison & Rose. Jejich označení jako „Sobotkovi lidé“, „Sobotkovi dravci“, „vlivní lobbisté“a „poradci ČSSD“tedy nebylo vhodné.

Pokud se týká ceny Kladenské boudy, ta byla podle tvrzení kupujících v roce 2005 veřejně nabízena k prodeji a paní Bisová s paní Růžičkovou učinily nejvyšší nabídku. Ačkoliv byla cena Kladenské boudy nedlouho před jejím prodejem znalcem stanovena na podstatně vyšší hodnotu, byl před koupí Kladenské boudy paní Bisovou a paní Růžičkovou

v roce 2005 soudním znalcem vypracován další odhad, podle nějž byla tržní cena ve výši 12,5 milionu Kč. Tento odhad si autor článku neopatřil a nabyvatelé Kladenské boudy mu jej bohužel přes jeho žádost neposkytli. Proto článek vycházel z informací, které byly v danou dobu k dispozici.

Pro úplnost uvádíme, že v následném soudním řízení nevyšly najevo žádné okolnosti, které by odůvodnily názor, že manželé Bisovi a manželé Růžičkovi nebo společnost Bison & Rose mohli mít vliv na stanovení ceny OKD a na rozhodnutí o jeho prodeji, jelikož se privatizac­e žádným způsobem neúčastnil­i, nikomu při ní neradili, ani v ničí prospěch nelobboval­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia