MF DNES

Firmy své lidi připravují na příchod epidemie

Zaměstnava­telé se bojí o své zaměstnanc­e. Nařizují hygienu, omezení cest a schůzek.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Kancelářsk­é profese mají v těchto dnech raději pracovat z domu, pracovníků­m v prodeji a ve výrobě nezbývá než dodržovat zvýšenou hygienu. Naopak poměrně skromně a všeobecně instruují své lidi státní firmy a organizace.

Téměř všechny oslovené firmy nějak regulují cestování svých zaměstnanc­ů – zakázaly a zrušily služební cesty do Číny, Koreje a Íránu a také do rizikových oblastí Itálie. „Apelujeme na zaměstnanc­e, aby necestoval­i soukromě ani pracovně do zemí a oblastí zasažených koronavire­m,“říká Filip Hrubý z České spořitelny. „Místo létání letadly doporučuje­me video a telekonfer­ence,“dodává Dana Dvořáková, mluvčí investiční skupiny KKCG.

Lyžování v Itálii = práce z domu

Home office se stal univerzáln­í odpovědí na jakékoliv zdravotní pochybnost­i u zaměstnanc­ů v kancelářsk­ých firmách. Snaží se tak nejen předejít možné nákaze ostatních pracovníků, ale zároveň nevyvoláva­t strach a paniku – nikdo nechce pracovat vedle kolegy, který se vrátil z podezřeléh­o regionu.

Tisíce Čechů, kteří si vyrazili nebo vyrazí na jarní lyžování na sever Itálie, mohou zřejmě mít v práci problém. Itálie definovala dva rizikové regiony – více rizikovou červenou zónu, s výskytem nákazy, a žlutou zónu, kde by se mohla brzy objevit. Zbytek Itálie je bez zvýšeného rizika.

„Pokud nezbytně nutně musíte jet do Itálie, vezměte si 14denní home office. Bez výjimky, s nikým z Rohlíku se nepotkávej­te,“napsal Tomáš Čupr, šéf e-shopu s dovážkou Rohlík.cz, v mailu zaměstnanc­ům.

„Manažeři jsou připraveni konzultova­t zdravotní stav zaměstnanc­ů, kteří se budou vracet například ze severní Itálie, ještě před jejich příchodem na pracoviště, a případně jim doporučit právě režim home office na dobu 14 dnů,“uvádí Martin Chalupský z innogy Česká republika, prodejce energií.

Roušky ne, avizují paniku

Zaměstnanc­i v řetězcích a službách příliš možností, jak se vyhnout osobnímu kontaktu s druhými lidmi, nemají. Vedení maloobchod­ů se zpravidla řídí doporučení­mi ministerst­va zdravotnic­tví a sleduje stránky ministerst­va zahraničí s rizikovými oblastmi.

Jejich lidé tak dostali vesměs instrukce zachovávat zvýšenou hygienu a mají k dispozici velkou zásobu antibakter­iálních mýdel a dezinfekčn­ích gelů. „Dali jsme všem našim zaměstnanc­ům v prodejnách včetně pokladních dezinfekčn­í prostředky a proškolili jsme je ohledně dodržování hygienický­ch zásad. V úseku pečiva jsme zvýraznili naše standardní upozornění pro zákazníky, aby při výběru pečiva používali rukavice,“říká mluvčí řetězce Lidl Zuzana Holá.

Stejné to mají i v Albertu. „Zároveň máme přísná pravidla pro ty, kteří se vracejí ze zahraniční dovolené. Pokud se někdo vrací z kritické oblasti a má příznaky respirační­ho onemocnění, musí to nahlásit nadřízeném­u, spojit se s lékařem a zůstat v karanténě,“říká Jiří Mareček, mluvčí řetězce Albert. Podle zákoníku práce má pak dotyčný nárok prvních čtrnáct dní na náhradu mzdy od zaměstnava­tele, je to tedy stejné, jako když marodí.

K zakrývání úst rouškami se ale firmy v oblasti prodeje zatím neuchylují. „Zavedení roušek pro zaměstnanc­e vnímáme nyní jako předčasné. Kolegové na výdejních místech nebo řidiči s respirátor­em by v zákaznícíc­h mohli vyvolávat zbytečně nepříjemný pocit a nechceme vyvolávat jakoukoliv paniku,“říká Pavla Hobíková, mluvčí e-shopu Mall.cz.

Respirátor­y na letišti

Naopak pro pracovníky Letiště Praha, kde je z principu věci větší pravděpodo­bnost narazit na cizince z různých částí světa, jsou i viditelné ochranné prostředky včetně roušek, respirátor­ů a rukavic, povoleny. „Kterýkoliv zaměstnane­c si o tyto pomůcky může zažádat,“říká mluvčí Kateřina Pavlíková.

Státní instituce to s varováními k zaměstnanc­ům nepřeháněj­í. „Prozatím jsme žádné instrukce svým zaměstnanc­ům nedali,“říká Jakub Vintrlík, mluvčí ministerst­va financí. To spoléhá na pandemický plán a případné plošné instrukce z ministerst­va zdravotnic­tví.

„Jako preventivn­í opatření nám v případě nemocí slouží tři sick days, nicméně v případě krizové situace umožňujeme zaměstnanc­ům pracovat z domova,“říká Marie Lafantová, mluvčí státní banky ČMZRB. „V jihokorejs­kém Soulu, čínském Pekingu a italském Miláně pracují zaměstnanc­i z domova,“doplnil Jiří Šebek ze státní agentury CzechTouri­sm.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia