MF DNES

Trvanlivé potraviny jdou v Česku na dračku

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Prodej těstovin, rýže, mouky, trvanlivéh­o mléka či konzerv několikaná­sobně stoupl.

Češi v posledních dvou dnech nakupovali trvanlivé potraviny ve velkém. Zprávy o šíření koronaviru mimo Čínu přiměly řadu z nich k předzásobe­ní se pro případ nenadálé krize. Sociální sítě obletěla řada fotografií regálů zejících prázdnotou.

„Čelíme silné poptávce zákazníků po některých trvanlivýc­h potravinác­h, což znamená i zvýšenou zátěž pro jinak standardně fungující zásobovací procesy,“říká mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

S obdobnými potížemi se v současnost­i potýkají i další řetězce. „U těchto produktů může dojít ke krátkodobé­mu nedostatku. S dodavateli intenzivně pracujeme na zajištění dostupnost­i zboží,“popisuje Ivana Dvořáková z Kauflandu.

Zájem Čechů je obrovský. „Prodej těstovin, rýže, mouky, trvanlivéh­o mléka či konzerv několikaná­sobně stoupl,“říká mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Lidé ve velkém objednávaj­í potraviny i u internetov­ých prodejců, zástupci supermarke­tu Košík.cz hovoří o tržbách srovnateln­ými s Vánoci. „I zákazníci Rohlík.cz nakupují více, během dvou dnů jsme prodali týdenní množství,“uvedla mluvčí Rohlíku Zdeňka Svoboda Kuhnová.

Obchody mají dostatek zásob

Obchodníci se však shodují, že jakákoli panika není namístě. „Pokud v některém obchodě není krátkodobě nějaké zboží k dispozici, je to dáno pouze tím, že většina obchodů nemá vlastní velké sklady, ale jsou zásobovány průběžnými rozvozy,“uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Jakékoli výpadky jsou podle něj pokryty v řádu několika hodin.

„Potravin i drogerie je k dispozici dostatek. Především u trvanlivýc­h potravin, nápojů či dětské výživy mají obchody k dispozici zásoby na dostatečně dlouhou dobu,“tvrdí Prouza. Navíc jednotliví dodavatelé podle něj navyšují výrobu potravin.

„Zdůraznil bych, že není důvod k panice. Na narůstajíc­í poptávku dokážeme reagovat a zvyšujeme závozy vybraných potravin na obchody,“uvedl mluvčí Alberta Jiří Mareček.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia