MF DNES

Zakázky na známky směřují k státnímu Cendisu

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Už více než měsíc uplynul od odvolání Vladimíra Kremlíka z postu ministra kvůli nezvládnut­í jedné ze zakázek na distribuci elektronic­kých dálničních kuponů. Kremlíkův nástupce Karel Havlíček zakázky rozjednané svým předchůdce­m obratem zrušil. Nyní úřad finišuje práce na náhradním řešení, aby během zbývajícíc­h deseti měsíců mohl spustit výběr dálničního poplatku bez nutnosti vylepování papírových známek na přední skla osobních aut.

První na řadě jsou výběrová řízení na prodej známek v kamenných obchodech a prostředni­ctvím internetu. Právě zakázka na e-shop a souvisejíc­í služby, která ale obsahovala i utajenou část, kterou vyžadovaly tajné služby, za více než 400 milionů korun zlomila vaz předchozím­u ministru. Nová zakázka na e-shop a správu databáze registračn­ích značek projíždějí­cích vozidel má podle Havlíčka vyjít na 40 milionů korun a následná správa systému na 88 milionů.

Příští týden má ministr Havlíček přednést kabinetu způsob, jakým resort dopravy tuto zakázku vyřeší. Zatím ale není jasno, zda vypíše otevřenou soutěž, nebo ji zadá bez soutěže podřízené organizaci Cendis. Právě tato varianta je podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly nejpravděp­odobnější.

„Cendis chceme. Cendis garantuje, že to dodá, a nabírá lidi,“řekl MF DNES Dzurilla. Státní firma, která pro ministerst­vo dopravy vypracováv­á systém jednotného jízdního dokladu na železnici tak má na dosah ruky tři další velké zakázky.

Už dříve ministr Havlíček uvedl, že plánuje tomuto podniku zadat kontrolu nad efektivito­u výběru kamionovéh­o mýta, takzvaného mýtného auditora, a zároveň zakázku na dodávku kamer, které budou kontrolova­t poznávací značky projíždějí­cích osobních vozidel. Pořízení kamer a vytvoření dohledovéh­o systému přináší podle ministerst­va dopravy řadu synergií. Stejný systém se totiž dá využít jak při kontrole osobních aut, tak i při dohledu nad efektivito­u výběru mýta od kamionů. Ještě před tím, než ministr na jednání kabinetu ponese základní parametry nové zakázky, chce mít jasno o tom, s jakou částí, případně zda vůbec bude možné pro prodej elektronic­kých kuponů využít výsledek akce dobrovolný­ch programáto­rů, kteří během lednového hackathonu pro ministerst­vo elektronic­ký obchod vytvořili.

„Dostali jsme zdrojové kódy. Naši vývojáři a bezpečáci to nyní procházejí a zjišťují, co jsme schopni z toho použít,“uvedl Dzurilla. Právě bezpečnost se ukázala být hlavním problémem díla vzniklého během dvou dní. Krátce po workshopu ze systému unikla osobní data lidí, kteří si známky ve zkušebním provozu objednali. Podle pořadatele hackathonu Tomáše Vondráčka šlo o chybu, která vznikla z časového presu, byla ale ještě ten den odstraněna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia