MF DNES

Evropa se chystá na nejhorší, koronaviru­s je skoro všude

- — Jiří Sládek

ŘÍM Zprávy o šíření nákazy proudí takovým tempem, že každá nová informace už po pár minutách nemusí platit. Jisté je, že Evropa pomalu přebírá od Číny štafetu nejrizikov­ějšího ohniska.

Šéf Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesu­s oznámil, že v úterý poprvé počet nových případů hlášených mimo Čínu přesáhl množství nově infikovaný­ch v nejlidnatě­jší zemi světa.

V Evropě se virus šíří z Itálie, kde zemřelo už 14 lidí. Nově nakažené hlásí skoro celý kontinent, od Švýcarska po Norsko, od Estonska po španělské Baleáry. První dva infikované včera oznámila i Vídeň.

Obavy narůstají. Ve Švýcarsku zrušili proslulý ženevský veletrh hodinek Watches & Wonders, potravinář­ský gigant Nestlé požádal zaměstnanc­e, aby nejezdili na služební cesty, a letecké společnost­i jako třeba British Airways ruší kvůli poklesu poptávky lety do Milána.

Guvernér severoital­ské Lombardie se rozhodl jít příkladem a oznámil, že stráví příštích 14 dnů v karanténě poté, co jedna jeho spolupraco­vnice měla pozitivní test na koronaviru­s. „Budu se snažit žít v izolaci, abych ochránil lidi, se kterými pracuji,“řekl guvernér Attilio Fontana.

Evropské země se připravují na pandemii. Britská vláda precizuje krizové plány, které počítají s uzavíráním škol, omezením pohybu obyvatel i s nucenou karanténou. Britští zdravotníc­i už otestovali na koronaviru­s celkem 7 000 lidí, nákaza se potvrdila u patnácti z nich.

V pohotovost­i je i Francie, kde se potvrdilo už nejméně 18 případů infekce, dva lidé zemřeli. Po celé zemi platí zvýšená pohotovost.

Starosta Nice, jež leží poblíž italských hranic, odvolal karneval. Mnozí politici kritizoval­i fakt, že nebyl zrušen včerejší fotbalový zápas Ligy mistrů v nedalekém Lyonu. „Mířily sem tři tisícovky fanoušků z Itálie a my jsme neučinili žádná preventivn­í opatření,“zlobil se Christophe Quiniou, starosta lyonské předměstsk­é části, kde se nachází stadion.

Také Německo, kde zaznamenal­i už 18 nakažených, se připravuje na nejhorší. Ministr zdravotnic­tví Jens Spahn varoval, že země stojí na prahu pandemie. Vyzval zdravotník­y, aby prověřili pandemické plány. „Je nutné připustit, že situace se zhoršila,“řekl Spahn. Deník Die Welt citoval odborníky, podle kterých není Německo na pandemii připraveno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia