MF DNES

Austrálie vyhlásila pandemii

- — Jana Šafaříková

CANBERRA Vláda bude moci nařídit povinné plošné očkování celých měst nebo vybraných skupin populace. Nemocnice připraví krizové plány pro případ, že větší část lékařů a sester nebude kvůli koronaviru schopná pracovat. Vznikají speciální oddělení pro nakažené a celé sportovní stadiony mohou v případě nouze sloužit jako karantény.

Austrálie kvůli koronaviru vyhlásila stav pandemie a spustila plán krizových příprav. „Stát nyní funguje na předpoklad­u, že pandemie již začala,“oznámil premiér Scott Morrison.

A to přesto, že Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) stav pandemie nevyhlásil­a a prozatím to ani nemá v plánu.

Předseda WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s naopak současnou situaci označovat jako pandemii nedoporuču­je – přispívá to podle něj jen k šíření paniky. „Bezdůvodné používání tohoto slova jen zvyšuje strach a paralyzuje fungování států,“dodal.

Příliš rychlá nákaza

Podle australské­ho ministra zdravotnic­tví Grega Hunta vládu k radikálním­u rozhodnutí vedla situace v ostatních státech světa.

„Spojené státy ohlásily první případ nákazy z člověka na člověka. Další případ byl potvrzen v Brazílii, první v Jižní Americe. Saúdská Arábie zavedla dočasný zákaz vstupu pro muslimy cestující do Mekky. Země na čtyřech kontinente­ch během 24 hodin potvrdily první případ nákazy. To byl pro nás zásadní moment,“řekl Hunt australský­m médiím.

V Austrálii je podle včerejších údajů 22 nakažených. Podle nejvážnějš­ího scénáře, s nímž vláda pracuje, bude pandemie trvat až deset měsíců a přímo nebo nepřímo se dotkne 40 procent populace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia