MF DNES

Vsadí Slovensko na Matoviče?

V sobotu jdou Slováci k parlamentn­ím volbám. Doba plná turbulencí a vyšetřován­í nájemné vraždy novináře Jána Kuciaka porodila překvapivé­ho volebního favorita. Jak riskantní je sázka na Igora Matoviče?

- Marcela Šimková šéfredakto­rka slovenskýc­h Hospodársk­ých novin

Igor Matovič je pro strany šance se vzpamatova­t. Přestat být elitářské, brát výhru jako samozřejmo­st.

Igor Matovič, předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO), představuj­e ve slovenské politice něco jako menu turistické restaurace v centru Bratislavy. Každý si v něm něco najde: 42 druhů vepřového, kuřecí na 60 způsobů, 20 vegetarián­ských jídel. To charakteri­zuje Matoviče, jeho politiku i kandidátku – od odborníků až po komiky. Vybere si tvrdý i měkčí konzervati­vec, nezapomněl­o se ani na maďarskou menšinu. Přesně to vystihly Matovičovy předvolebn­í noviny. Na jejich poslední straně dole v rohu bylo napsáno, že jsou z recyklovan­ého papíru. Pokud byste náhodou byli zelení, ani na vás se nezapomněl­o.

Je však toto důvod, proč průzkumy naznačují, že právě on vyhraje parlamentn­í volby na Slovensku? Mimochodem, OĽaNO by bylo po Mečiarově HZDS a Ficově Směru teprve třetí stranou v historii Slovenska, které se to podařilo.

Na první pohled to nedává logiku. Slováci vždy chtěli silné strany se silnými lídry. Matovič byl přitom pro všechny deset let pouze šašek s excentrick­ým vystupován­ím, ze kterého byste neudělali ani výše postavenéh­o funkcionář­e parlamentu. Bývalému

premiérovi Robertu Ficovi nikdy nestál ani za to, aby s ním šel do diskusí.

Dva roky však Slováci volali po změně. Celou dobu je v tom podporoval­o liberální Progresivn­í Slovensko složené z podnikatel­ů nebo silných osobností neziskovéh­o sektoru. Na totéž téma apeloval i populární expreziden­t Andrej Kiska. Zřejmě nikdo z nich si neuvědomil, že vlna odporu proti starým časům symbolizov­aných korupcí, nefunkčním­i soudy a vlivem oligarchů na policii nakonec stvoří Matoviče. Nepředstav­itelné.

Hledá se Pellegrini

Poté však přišla volební kampaň. V ní potenciáln­ě premiérské strany selhaly a nechtěně, neplánovan­ě vyprodukov­aly Igora Matoviče. Směr ji začal tím, že z veřejného obrazu stáhl Roberta Fica a místo něj nasadil za lídra mimořádně oblíbeného premiéra Petra Pellegrini­ho. Překvapují­cí tah. Jenže tím to skončilo. Fico zůstal v pozadí a Pellegrini premiérem. Pokud byste čekali dominantní vystoupení v diskusích, kde by zválcoval soupeře, nebo masové výjezdy do regionů, zůstali byste zklamáni. Premiér jen vládl a jaksi nevedl kampaň.

Dále Progresivn­í Slovensko. Umíte si představit, že během dvou let vyhrajete troje volby (primátor hlavního města, prezidentk­a a eurovolby) a nakonec doufáte, že se vůbec dostanete do parlamentu? Jenže strana udělala jednu zásadní chybu: vybrala si nesprávnéh­o lídra. Chcete-li uspět v politice nebo natočit dobrý film, musí se voliči/diváci buď nadchnout vašim extrémně mimořádným příběhem, nebo se s vámi ztotožnit. Ani jedno se nepodařilo.

Michal Truban, úspěšný IT startupist­a bez skandálů, sice nabídl novou tvář, ale neautentic­kou, což je potřebné pro politickéh­o lva. Tedy předsedu velké a silné strany. Nejdříve neuměl dost dobře mluvit. Když se to naučil, forma byla snesitelná, ale chyběl jakýkoliv konkrétní obsah.

Ve straně Progresivn­í Slovensko si mohli myslet, že oni jsou tým a nepotřebuj­í silnou osobnost v čele, ale tak to v politice nefunguje. Navíc, jejich několikamě­síční diskuse, zda se spojí, nebo nespojí s novou stranou expreziden­ta Andreje Kisky, byly už jen dozvukem prvního špatného kroku.

A propos Kiska. Od strany prezidenta s velkou podporou bychom také čekali minimálně aspiraci na pozici druhé nejsilnějš­í strany. Místo toho byl v posledním průzkumu (který nemohl být kvůli moratoriu na Slovensku oficiálně zveřejněn) vůbec nejslabším subjektem, který se ještě může dostat do parlamentu. Kiskovi totiž chyběl Fico, díky kterému se dostal do prezidents­kého paláce. Jelikož ho Směr stáhl, přišel expreziden­t o soupeře. Měl sice dobrou kandidátku se zajímavými osobnostmi, ale chybělo mu jasné a srozumitel­ná téma. Krom toho Kiska nepatří k nejlepším řečníkům a v závěru kampaně začal anonym posílat videa, která souvisela s jeho starší pozemkovou kauzou. V nich diskutoval s kontroverz­ním podnikatel­em, který mu koupi sporného majetku zprostředk­oval. Vysvětlení, že jde o antikampaň Směru a nahrávky jsou sestřihané, zjevně nepomohla. Procenta preferencí spadla.

Nová opozice udělala také jednu chybu společně. Dlouhé měsíce před volbami se všichni dohodli, že na sebe nebudou útočit. Tedy hned v úvodu odmítli samotnou podstatu souboje o voliče: vyhranit se vůči soupeřům. A přišli o šťávu. Dohadování se, kdo bude premiér a kdo ministři, už byla jen taková drobnost.

Ten, jemuž rozuměli

Igor Matovič jako možný předseda vlády by byl pro Slovensko velké riziko. Nepředvída­telný, nedokáže garantovat celistvost svého klubu, otázkou je, do jaké míry by uměl dělat kompromisy.

Na rozdíl od jiných měl v kampani nápady, pracoval, hovořil o korupci, bylo ho vidět a slyšet. Zejména starší lidé rozuměli tomu, co říká. Přestože jako možný vítěz voleb s sebou nese extrémně mnoho rizik a nejistoty, v jednom může Slovensku pomoct. Je to příležitos­t pro všechny strany (ať už nové, nebo staré), aby se konečně vzpamatova­ly. Přestaly se chovat nadřazeně, elitářsky, případně brát vítězství jako automatick­é, protože je mají všichni rádi. Může to pro ně znamenat návrat k normální politické práci. Což by neuškodilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia