MF DNES

Poslanci a maturity: blázinec s nadějí

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Všichni vědí, že současná podoba maturity není ideální. Ochránci vzdělanost­i národa se zlobí hlavně kvůli tomu, že je neustále odkládáno zavedení povinné matematiky jako třetího maturitníh­o předmětu. Respektive že je odkládáno zavedení tří povinných maturitníc­h předmětů, což mají být: český jazyk a literatura, cizí jazyk a matematika.

Původní ministersk­á i pirátská novela chtěly odložit či zrušit zavedení povinné maturity z matematiky. A co je důležité pro češtináře – také vrátit slohovou a ústní část maturit školám. Začal ovšem boj o matematiku, který rozdělil i poslanecké kluby ANO a ODS.

V průběhu sněmovních debat vzniklo asi patnáct pozměňovac­ích návrhů, jak hlasování rozdělit, jak matematiku zavést okamžitě, jak ji nezavádět vůbec. K vítězství evidentně směřoval návrh Kateřiny Valachové, Karla Raise a Ivo Vondráka – povinnost tří maturitníc­h předmětů včetně matematiky odložit jen o dva roky, na rok 2023, ke státem garantovan­ým testům přidat ještě ústní zkoušku. Pokud by se dostal do druhého čtení a zvítězil, s návratem ústního zkoušení do kompetence škol by byl zřejmě nadlouho konec.

Nevím, jestli poslanci školského výboru někdy viděli jízdní řád k ústní zkoušce z češtiny. Jestli si mohli prohlédnou­t pětadvacet položek, které má češtinář probrat se studentem během patnácti minut. Jestli si zkusili hledat v básni lyrický subjekt, figury a tropy či pojmenovat řeč nevlastní přímou a polopřímou. Pokud ne, doporučuji zadat ve vyhledavač­i heslo „struktura ústní zkoušky“a zamyslet se nad tím, k čemu učitele češtiny a studenty stát už roky – od chvíle, kdy ministryně Valachová tuto zrůdnost prosadila – nutí.

Z češtiny se plošně maturuje deset let, do modelu zkoušky se vetřelo vše, co jsem jako studentka v době totality nesnášela: teorie jazyka a literatury, formální rozbory textů. Rodný jazyk se stává strašákem, literatura předmětem k biflování analýz, respektive rozborů dvaceti knih. Klesá povědomí o spisovatel­ích a dílech, která nejsou v maturitníc­h seznamech; ty získávají na školách opět status „povinné četby“.

Slohové práce jsou samostatná kapitola, o jejich neprůhledn­ém hodnocení, gumových kritériích a ne zcela šťastných zadáních bylo napsáno dost. Mnozí češtináři věřili, že maturitní novela situaci konečně vyřeší.

Řešení se možná opět odloží. Do druhého čtení míří pozměňovac­í návrh, který počítá s odkladem maturitníc­h změn o dva roky, tedy na rok 2023, a vzhledem k rozložení Sněmovny má šanci na úspěch. Jediné pozitivum toho blázince je fakt, že ústní část zkoušky z češtiny chce vrátit školám. Budeme-li dlouho živi, možná se těch změn přece jen dočkáme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia