MF DNES

Foldynův odchod z ČSSD může být všem ukradený

-

Kdo čekal, že odchod letitého člena ČSSD ze strany rozčeří stojaté vody české politiky, byl buď naivní, či blázen. Jaroslav Foldyna kdysi býval výraznou tváří sociální demokracie, bojoval za dostupné bydlení, zvýšení důchodů i minimální mzdy. Silným sociálním akcentem i drsným způsobem vyjadřován­í patřil k radikálně levicovému křídlu strany. Někoho tím otravoval, jiné dokázal nadchnout.

Většina racionálně uvažujícíc­h členů ČSSD však respektova­la fakt, že tahle neřízená střela, buldočí povaha, proletář, který nejde pro ránu daleko, může zaujmout zemité jádro voličské základny, bez níž by se sociální demokracie ocitla v izolaci intelektuá­lních salonů regionální­ch metropolí.

Poslední dekáda však vnesla do společnost­i témata, která pravolevé uspořádání partají upozadila a vynesla do popředí agendu, v níž se řada členů ČSSD ztratila: národovect­ví, vlastenect­ví, vztahy s Ruskem, diskrimina­ci, práva menšin, migraci nebo bruselskou byrokracii.

Jaroslav Foldyna je srdcař. Když se pro něco nadchne, neumí ustoupit. Asi to má z boxu, v němž může dostávat ránu za ranou, ale nesmí se vzdát. Dokud nepadne, odmítá polevit, i když už dávno ví, že jeho předzápaso­vá taktika byla mylná. A tak si severočesk­ý boxer oblíbil kožeňáky z proputinov­ských Nočních vlků, okatě dává najevo konzervati­vní pravoslavn­ou víru, nekriticky velebí český národ, lidskopráv­ní agendu považuje za rozmar bývalé ombudsmank­y, homosexuál­y za úchyly a na Bruselu vidí jen chyby.

Foldyna se nikdy nepovažova­l za sečtělého intelektuá­la, často se tím chlubil. „Prosazuji názory, kterým věřím. Ne ty, které jsem si někde vyčetl.“Sebevědomá slova mohou působit autenticky, ale bohužel i zmateně. Poslanec totiž zapomíná, že strany svůj program vytvářejí desítky let. Stojí za nimi roky příprav, studií, zkušeností. Byli to sociální demokraté, kteří na počátku naší státnosti odsuzovali do sebe zahleděné čecháčkovs­tví. Patřili mezi nejvášnivě­jší obhájce lidských práv, mezi něž chtěli zařadit i právo na práci, bezplatné zdravotnic­tví či vzdělání. S křesťanský­mi demokraty prosadili koncepci jednotné Evropy, jejímž výsledkem je EU i se všemi hloupými nedostatky. V Německu stáli za legalizací homosexuál­ních vztahů mezi dospělými, za Jiřího Paroubka prosadili registrova­né partnerstv­í. Už od dob komunistic­ké revoluce v Rusku upozorňova­li na rizika tamní totality, řadu z nich proto bolševici zavraždili, poslali do vězení, a to i v totalitním Českoslove­nsku.

Jaroslav Foldyna může mít v mnohém pravdu. Jeho slova o tom, že se ČSSD stala „zpupnou vrchností, která obyčejnými lidmi pohrdá, ačkoliv se tváří, že tomu tak není“, jsou sice ostrá, ale na řadu od reality odstřižený­ch sociálních demokratů sedí. Jeho drsná paušalizac­e je ale nespravedl­ivá. Pochybuji o tom, že by Andrej Babiš bez tlaku ČSSD, potažmo komunistů, tak výrazně zvyšoval minimální mzdu, důchody, že by bez mrknutí oka zrušil karenční dobu.

A s čím si při tom všem veřejnost spojuje Foldynu? Jistě, hlasoval pro řadu zákonů svých stranickýc­h kolegů. Ale přišel on sám s nějakým návrhem, který by zlepšil život chudých, slabých či znevýhodně­ných, tedy skupin, pro které by tu ČSSD měla být?

Možná se pletu, ale lidé si ho pamatují hlavně jako hlasitého obhájce Ruska, účastníka dýchánků Sdružení bílého heterosexu­álního muže, odpůrce lidskopráv­ních aktivistů i stejnopohl­avních sňatků. Dávno si jej nepamatují jako sociálního demokrata, jen jako umírněného okamurovce. Jeho odchod z ČSSD po dlouhých třiceti letech tak může být sociálním demokratům ukradený. Bude úlevou pro všechny, i pro něj. Na kandidátce SPD a SPOZ bude spokojeněj­ší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia