MF DNES

Zlínskou hvězdu získají Snowboarďá­ci

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

ZLÍN Mezinárodn­í festival filmů pro děti a mládež odhalil dvojici, která na letošním, 60. ročníku, jenž potrvá od 29. května do 6. června, dostane své hvězdy na zlínském chodníku slávy. „Jiří Mádl a Vojtěch Kotek rozjeli svou kariéru jako teenageři a stali se idoly několika generací, zároveň patří k nejmladším oceněným,“shrnula umělecká ředitelka Markéta Pášmová dráhu herců a režisérů, kteří spolu začínali v komedii Snowboarďá­ci.

Ve jménu sci-fi

„No konečně! Doufám, že příští rok se ve Zlíně pochlapí a že dostanu i sochu,“reagoval žertem Mádl.

Jubilejní přehlídka si zvolila heslo Návrat do budoucnost­i, které se podepsalo jak na grafickém znaku „roboopice“, tak na skladbě mimosoutěž­ního programu, jenž hodlá rozšířit obzory malých návštěvník­ů v oblasti vědy a techniky. Člení se do tří skupin, na vědeckotec­hnické dokumenty, hrané sci-fi příběhy a sekci věnovanou trikům.

Pořadatelé také podotýkají, že letos by slavil sté narozeniny Ray Harryhause­n, stvořitel loutek z filmů Souboj Titánů, Jáson a Argonauti či Sedmá Sindibádov­a cesta. Na počest všech průkopníků fantastick­é podívané proto Zlín připomene vrcholná triková díla Metropolis, 2001: Vesmírná odysea, Jurský park, Matrix či Gravitace. Přijede trikový výtvarník a supervizor efektů Boris Masník, přibude cena za populariza­ci vědy mezi mládeží.

Současně bude festival oslavovat vlastní výročí, počínaje moderní virtuální galerií mapující šedesátile­tou historii a konče dokumentem, jehož tvůrci vyzvali Zlínské, aby přišli před kameru na své zážitky zavzpomína­t. Pořadatelé slibují též speciální festivalov­ý stroj času.

Klapky na cestě

Tradiční součástí Zlín Film Festivalu se stane opět aukce filmových klapek pomalovaný­ch známými uměleckými osobnostmi. Jejich putovní výstava odstartuje 17. března v pražském Divadle Hybernia a po zastávkách v Mladé Boleslavi, Olomouci a Brně dorazí do Zlína, kde je 31. května vydraží.

Z Baťova města se část festivalov­é nabídky přesune od 12. do 16. června ještě do Mikulova.

 ?? Foto: MAFRA ?? Nejmladší z oceněných Jiří Mádl a Vojtěch Kotek dostanou hvězdu na chodníku slávy.
Foto: MAFRA Nejmladší z oceněných Jiří Mádl a Vojtěch Kotek dostanou hvězdu na chodníku slávy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia