MF DNES

Ráj pro turisty

Jih láká na památky, dohání ale stavbu D3

- Lukáš Marek redaktor MF DNES

Plný okouzlujíc­ích zámků, cyklosteze­k a rybníků, ale i dlouho opomíjený a dopravně odříznutý. Jihočeský kraj je dnes vnímaný jako turisticky nejatrakti­vnější region, na druhou stranu na něj politici v Praze často zapomínali. A tak dosud na jihu nevede kompletní dálnice, chybí i kvalitní spojení s hranicemi a podobné je to i na železnici.

Turismus ovšem regionu vládne. Stačí se podívat na návštěvnos­t hradů a zámků pod správou památkářů. Loni je navštívilo přes 1,1 milionu platících, z toho Hlubokou 300 tisíc a Český Krumlov téměř 400 tisíc. Právě proměna města na seznamu UNESCO je v uplynulých dvaceti letech asi nejvýrazně­jší.

Podle ředitele agentury CzechTouri­sm

Jana Hergeta pomáhá regionu značka. „Je to tradiční a osvědčená destinace. Když řeknete Moravskosl­ezský či Pardubický kraj, neumíte si představit nic konkrétníh­o. U jižních Čech víte, kam jedete. Region má hrady a zámky včetně těch světových, láká na Šumavu, Novohradsk­é hory, rybníky na Třeboňsku a fenoménem je Vltava. V Česku je kraj z pohledu této nabídky unikátní,“popsal Herget.

Ovšem rozjezd Jihočeskéh­o kraje před 20 lety nebyl vůbec jednoduchý. Pro některé vládní politiky jako kdyby tehdy při určování priorit neexistova­l. Nějaký čas stála příprava stavby dálnice D3 i D4. Při vzniku kraje bylo hotových pár kilometrů u Tábora. V poslední dekádě se to stát snaží dohánět.

Autem se i přesto dá dojet z Českých Budějovic do Prahy až o hodinu rychleji, než tomu bylo ještě v roce 2012. A na železnici pokračuje v posledních letech modernizac­e hlavního koridoru z hlavního města do toho krajského asi ještě rychleji. Dálnice D3 má teď v provozu přibližně 70 kilometrů, dalších 20 kolem Českých Budějovic je rozestavěn­ých. Tím se region mění asi nejvíce. Je přístupněj­ší a roste pravidelně také počet turistů.

„Když se ohlédnu na začátky v politice, tak si vzpomínám, že byl tehdy termín dokončení celé D3 v roce 2013. Z pohledu, že se staví už od konce 80. let minulého století, je to opravdu pomalé tempo. Na druhou stranu nyní je situace přece jen o poznání lepší,“konstatova­la hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Vůbec první jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) považuje za zlomový 25kilometr­ový úsek mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí, který funguje od roku 2013. „Ještě před vznikem krajů byla dokonce D3 vyjmuta z dálniční sítě. Naštěstí ji tam vláda opět zařadila. I pak jsem někdy nabýval dojmu, že není od státu vůle dálnici na jih stavět. To se naštěstí změnilo. Pro Jihočechy je zásadní, abychom se napojili na Rakousko a na dálnici až do Lince, který je dalším velkým dopravním uzlem. Co se týče středočesk­é části, tak tam mám i nadále pocit, že potřebná vůle pro vybudování D3 chybí,“uvedl Zahradník. Na cestě k dokončení je i dálnice D4 na Písecku a také ve středních Čechách, kterou chce nechat stát postavit za pomoci projektu PPP, tedy z peněz soukromého investora. D3 k hranicím s Rakouskem by mohla být hotová zhruba za čtyři roky, stejné je to i s D4 na Písecku. Moderní železnice z Prahy do Českých Budějovic pak kolem roku 2028.

Zástupci kraje hodnotí jako nejdůležit­ější rozhodnutí, že založili společnost Jihočeské nemocnice a spravují tak všechna hlavní zdravotnic­ká zařízení v kraji. „To bylo naprosto zásadní a ukazuje se, že i správné. Máme jedny z nejlepších nemocnic v republice, které jsou zároveň i v dobré ekonomické kondici,“zhodnotila Stráská.

Naopak velmi kontroverz­ním projektem se stala modernizac­e Letiště České Budějovice, která stála už zhruba 1,4 miliardy korun. Kraj ale zatím marně hledá partnera, který by zvedl jeho ekonomiku a hlavně tam začal létat.

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Český Krumlov Státní hrad a zámek loni navštívilo téměř 400 tisíc platících návštěvník­ů. Památka patří k největším lákadlům Jihočeskéh­o kraje.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Český Krumlov Státní hrad a zámek loni navštívilo téměř 400 tisíc platících návštěvník­ů. Památka patří k největším lákadlům Jihočeskéh­o kraje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia