MF DNES

Sporná zakázka smetla místostaro­stu

Krátce po dokončení auditu skončil zástupce starostky Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Na první pohled nečekaně a bez zjevné příčiny rezignoval během úterního jednání zastupitel­stva Prahy 5 na svoji funkci místostaro­sta Martin Slabý (ANO).

Okolnosti jeho odchodu jsou ale složitější, neboť jen krátce předtím dostalo vedení městské části k dispozici výsledky podrobného posudku, který zkoumal zakázku z roku 2018 na obnovu dětského hřiště Kudrnova v Motole. A ten údajně potvrdil závažná pochybení. Podle jiného z dřívějších auditů totiž byla rekonstruk­ce výrazně předražená, když stála o zhruba 2,5 milionu korun více, než byla reálná cena. Celkem zakázka vyšla na téměř šest milionů korun bez DPH.

Kvůli tomu byl Slabý dlouhodobě pod tlakem, neboť měl právě tuto oblast v minulém i tomto volebním období ve své gesci a pod něj spadal také odbor správy veřejných prostranst­ví a zeleně na úřadu Prahy 5, který zakázku zadal.

Dnes už bývalý místostaro­sta však jakákoliv pochybení odmítá a tvrdí, že kvůli tomuto případu nyní nerezignov­al. Svůj krok označil pouze za osobní politické rozhodnutí. „Určitě to v mém rozhodnutí roli nehrálo, protože zakázka na hřiště Kudrnova byla dělaná podle pravidel i směrnice pro zadávání veřejných zakázek a byla naprosto v pořádku,“je přesvědčen Slabý.

Zároveň vysvětluje, proč oprava jediného hřiště vyšla na téměř šest milionů korun. „I audit řekl, že jsme použili kvalitní až nadstandar­dně kvalitní herní prvky. A za kvalitu se platí, to je celý můj prohřešek,“říká s tím, že podle něj byly některé posudky vedeny tendenčně.

Radnice čeká na verdikt policie

Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) naopak přímou souvislost problemati­cké zakázky s odchodem místostaro­sty nepopírá. „Před pár dny jsme obdrželi znalecký posudek. Případ ale stále prošetřuje policie, takže z toho vyvozovat nějaké závěry je předčasné. Nicméně pan Slabý se rozhodl a rezignoval. Cítí se demotivová­n, protože je na něj vytvářen tlak,“sdělila starostka a dodala, že politik tak učinil, aniž by ho k tomu koaliční partneři přímo vyzvali.

Radnice nyní čeká na vyjádření policie, která se případem na základě podaného trestního oznámení zabývá, a poté bude podle výsledku dál postupovat. V každém případě rada městské části ve středu přijala usnesení, podle kterého v případě, že se prokáže vznik škody, bude Praha 5 částku od viníků vymáhat.

Kvůli tomuto případu však podle starostky spory uvnitř koalice v Praze 5 nehrozí a zástupci z hnutí ANO nadále zůstávají součástí vedení Prahy 5. „Už jsme to vyřešili a myslím, že koalice bude normálně fungovat dál,“ubezpečuje Zajíčková.

Také opoziční Piráti si myslí, že Martin Slabý rezignoval v reakci na výsledky posledního auditu. I proto žádají současné vedení, aby nechalo prověřit další obdobné zakázky. „Mám silné podezření, že mohlo být předraženo více podobných projektů, protože se jednalo jen o jednu ze zhruba desítky zakázek na opravu hřišť, které se krátce před volbami v roce 2018 uskutečnil­y,“říká zastupitel Daniel Mazur (Piráti). Podle něj tak celkové škody mohou být ještě výrazně vyšší.

Právě Piráti přitom původně byli s hnutím ANO a také s ODS po volbách v Praze 5 spojenci a vytvořili koalici v čele s Mazurem. Spolupráce se ale loni v září rozpadla. Zatímco Piráti to vysvětlova­li tak, že za tím stála právě jejich snaha poukázat na netranspar­entní jednání při zadávání veřejných zakázek, jejich tehdejší koaliční partneři tvrdili, že Piráti svoji práci nezvládají.

Anonymní podnět

Kauza kolem opravy dětského hřiště Kudrnova vznikla na základě anonymního podnětu, který přišel na radnici koncem roku 2018. Mazur jako starosta následně nechal případ interně prověřit oddělením kontroly na úřadu Prahy 5, který našel pochybení. Následně vznikl ještě externí audit, který měl předešlé výsledky potvrdit. Už nově vytvořená koalice bez Pirátů zadala kromě toho stavebně-ekonomický posudek, jejž rada Prahy 5 dostala na stůl právě přednedávn­em.

Novým místostaro­stou Prahy 5 byl tento týden zvolen Lubomír Brož (ANO), Martin Slabý nadále zůstává řadovým zastupitel­em.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Odstoupil Místostaro­sta Prahy 5 Martin Slabý (vlevo) v úterý na jednání zastupitel­stva rezignoval na svoji funkci.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Odstoupil Místostaro­sta Prahy 5 Martin Slabý (vlevo) v úterý na jednání zastupitel­stva rezignoval na svoji funkci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia