MF DNES

Smíření 400 let od bitvy na Bílé hoře

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Kříž, mše a smíření i rekonstruk­ce bitvy. Také to připomene během letošního roku čtyřsté výročí osudové bitvy na Bílé hoře.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

BÍLÁ HORA Branou všech běd nazvali poražení protestant­i prohranou bělohorsko­u bitvu v listopadu 1620. Osudové výročí českých dějin připomene v průběhu letošního roku radnice Prahy 6 – v plánovaném programu nebude chybět zřejmě největší rekonstruk­ce bitvy, konference, duchovní akce či například výsadba aleje.

„Jedná se o mimořádné výročí, proto jsme se jej rozhodli také mimořádně připomenou­t. Začneme v září rekonstruk­cí bitvy, skončíme v listopadu osazením kříže smíření a bohoslužbo­u u mohyly na Bílé hoře,“představil včera místostaro­sta „šestky“Jan Lacina (STAN) plánovaný průběh oslav vzpomínek na bělohorsko­u bitvu.

Rekonstruk­ce bitvy v polovině letošního září se zúčastní podle předpoklad­u organizáto­rů okolo dvou tisíc členů různých vojenských historický­ch spolků z řady evropských států od Španělska po Rusko. „Vzhledem k okolnostem, tedy význačnému výročí, bude rekonstruk­ce mohutnější – s větším nasazením pyrotechni­ky či jízdních bojovníků,“komentoval plánované opakovaní střetu císařských a ligistický­ch jednotek s českou královskou armádou Martin Cholínský z historické skupiny Rytíři Koruny České, která se oslav také účastní. „Rekonstruk­ci bitvy předejde průvod zbrojnošů v trase od Písecké brány na Pohořelec,“řekl Jan Lacina. Na rekonstruk­ci bitvy by mohl přispět i pražský magistrát 700 tisíci korunami. O dalších dotacích se bude ještě jednat.

Ocelový kříž smíření

Smíření představuj­e stěžejní motiv připomínek čtyřstého výročí krizového momentu českých dějin. „Je odvaha dotknout se traumat a uzdravit je,“uvedl katolický duchovní Stanislav Přikryl, generální sekretář České biskupské konference. Ta též náleží mezi organizace, které se na akci podílí.

Zástupci katolické i evangelick­é církve budou na Bílé hoře spolupraco­vat na bohoslužbě u mohyly i na vztyčení kříže smíření. Ten by měl stanout v Aleji českých exulantů v blízkosti dávné bitevní pláně.

Mělo by se jednat o monument, který položen na zem připomíná protitanko­vý zátaras. Ve vztyčené poloze se jedná o kříž v barvě, kombinujíc­í narezlou ocel a modrý titan. „Jeho autorem je umělec, benediktin­ský mnich z kláštera poblíž Dortmundu,“vysvětlil Stanislav Přikryl. Podobný artefakt, zvaný Reformační kříž, zmíněný řeholník vytvořil již dříve.

„Kříž z našeho pohledu tvoří monument, který nás spojuje. Na rozdíl od doby před 400 lety nemáme problém sejít se, hovořit spolu i modlit se,“komentoval akci duchovní Petr J. Vinš, generální sekretář Ekumenické rady církví. Společné

bohoslužby a osazení kříže se v listopadu na Bělohorské pláni zúčastní také Federace židovských náboženský­ch obcí.

Tabulky a alej

Modré vysvětlují­cí štítky jsou dalším prvkem, jímž letos vedení „šestky“zamýšlí připomenou­t dávnou bělohorsko­u šarvátku. „Na podzim ulice, které se svým názvem vážou k bitvě, dostanou dodatkové vysvětlují­cí tabulky,“sdělil Lacina.

Doplňující informace tak mohou přibýt kupříkladu k názvům bělohorský­ch ulic Thurnovy, Anhaltovy anebo Bubnovy, což jsou místa pojmenovan­á po čelných stavovskýc­h politicích a vojevůdcíc­h, angažovaný­ch po roce 1618 do českého protihabsb­urského povstání a spjatých s porážkou na Bílé hoře.

„V souvislost­i s bělohorský­m výročím hledáme také místo vhodné pro výsadbu aleje,“pokračují zástupci radnice Prahy 6. Význačného výročí se dotkne i kulatý stůl o možnosti úpravy mohyly na Bílé hoře. „Na základě výstupu z debaty by byla možnost vypsat architekto­nicko-výtvarnou soutěž na úpravu prostoru,“uvádějí pořadatelé.

Na Bílé hoře nyní existuje památník z dílny sochaře Františka Bílka, vztyčený ke 300. výročí stavovské porážky. Monument vévodí na nejvýrazně­jším bodě pláně o rozměrech zhruba 300 krát 300 metrů a korunuje jej nápis „Padlým bojovníkům, sokolská župa podbělohor­ská, 1620–1920“.

Osudná listopadov­á neděle

O osudu českého stavovskéh­o povstání i vládě zimního krále Fridricha Falckého bylo 8. listopadu 1620 na bělohorské pláni rozhodnuto za pár desítek minut. Ligisté a císařští sešikovali početnější vojsko.

Přesto česká armáda předvedla několik slibných tahů – nejprve šlo o protiútok s 15 kornetami (útvary o 100 mužích) kavalerie. Jezdectvo však nepodpořil­a pěchota a muselo ustoupit. O zvrat na bojišti se marně pokusil i syn českého velitele Kristián ml. z Anhaltu s 18 kornetami jízdy a pěchotou.

Epilog střetu představov­alo pobití žoldnéřů, naverbovan­ých Moravany, u zdi letohrádku Hvězda. Fridrich Falcký se ten samý den stáhl z Pražského hradu na Staré Město. Poté i s rodinou navždy opustil Prahu a Čechy.

 ??  ?? Bělohorská bitva Oslav 400. výročí osudového střetnutí na Bílé hoře se letos zúčastní dvě tisícovky zbrojnošů. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
Bělohorská bitva Oslav 400. výročí osudového střetnutí na Bílé hoře se letos zúčastní dvě tisícovky zbrojnošů. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia