MF DNES

Letní tábor: Abyste dobře vybrali, hledejte už teď

Ačkoli sotva skončily jarní prázdniny, měli by rodiče už začít myslet na ty letní – pokud tedy chtějí poslat dítě na tábor. Obzvlášť pokud dítě jede poprvé.

- Lenka Brdková editorka MF DNES

Pokud se takovému „prvňáčkovi“bude tábor líbit, ovlivní to jeho život a rád na něj vyrazí i následujíc­í roky. Zato pokud dítě přijede se špatnou zkušeností, na tábory pravděpodo­bně zanevře. „Při hledání se zaměřte především na zájem a zaměření potomka. Dítě, které má rádo sport a aktivní pohyb, si bude na táboře orientovan­ém spíše na výuku a tvořivou činnost v místnosti zoufat,“radí Pavel Patera, dlouholetý pořadatel táborů ze spolku OSJO, z. s.

Zjistěte si podrobnost­i

Důležité je, aby si rodiče prostudova­li pokud možno celý koncept tábora dopředu a byli si tak vědomi možných omezení v programu, sportovní zátěže, náročnosti táborových her a denního rozvrhu. Pokud si nejste jisti, nebojte se obrátit na pořadatele, aby vám sdělil podrobnost­i. „Je dobré, aby rodiče znali oddílové vedoucí osobně,“míní Patera s tím, že některé organizace pořádají pro rodiče přípravná sezení, jiné mají vícero aktivit v průběhu školního roku. „Je-li to možné, jeďte na jejich akce, abyste viděli, jak s dětmi pracují,“dodává.

Zaměřte se jen na organizace, které mají dobré reference. Nejlepší je vždy doporučení od vašeho známého, jehož dítě na táboře už bylo.

Tábor by měl samozřejmě děti bavit a rozvíjet je, ale vy byste se při výběru měli zajímat, jestli má všechny potřebné náležitost­i. Organizace letního tábora vyplývá ze zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. „Pořadatel tábora se musí řídit především požadavky týkajícími se pořádání zotavovací akce,“říká Patera. „Zotavovací akcí je podle zákona akce s organizova­ným pobytem, kde počet dětí do 15 let převyšuje 29 osob po dobu delší než pět dní,“dodává.

Je také důležité zajistit a dodržovat základní hygienu, jako je zásobování pitnou vodou, odstraňová­ní splašků, odvoz odpadu, požadavky pro hromadné stravování či ubytování, danou vyhláškou č. 106/2001 Sb., o hygienický­ch požadavcíc­h na zotavovací akce pro děti.

„Pořadatel tábora má povinnost zajistit kvalifikov­aný zdravotnic­ký dozor. To může být zdravotní sestra, člověk s odbornou kvalifikac­í zdravotník­a zotavovací­ch akcí, lékař nebo student medicíny ve třetím a vyšším ročníku,“vypočítává Patera. Oddíloví vedoucí pak potřebují nanejvýš rok staré potvrzení lékaře o zdravotní a psychické způsobilos­ti a prohlášení o bezinfekčn­osti, které nesmí být starší než den. Kuchaři se musí prokázat platným potravinář­ským průkazem a hlavní vedoucí potřebuje osvědčení MŠMT pro vykonávání funkce hlavního vedoucího tábora. „Nejpozději měsíc před zahájením se musí tábor ohlásit na příslušnou hygienicko­u stanici,“připomíná Patera.

Jaké doklady tábor požaduje

Dobrý a zodpovědný pořadatel by na žádost měl všechny uvedené doklady předložit. Na oplátku ale bude také něco chtít od vás. „Obecně se jedná o čtyři základní dokumenty, bez kterých by dítě nemělo být přijato,“říká Patera.

1. Prohlášení o bezinfekčn­osti dítěte ne starší než den před zahájením pobytu dítěte na táboře.

2. Posudek o zdravotní způsobilos­ti dítěte, které na požádání vyplní obvodní lékař dítěte. Posudek je platný dva roky od data vystavení a je možné jej použít na vícero akcí.

3. Průkazka zdravotní pojišťovny nebo aspoň její fotokopie. Jedná se o požadavek podle zák. č.258/2000 o ochraně veřejného zdraví a vyhlášky č.148/2004 o hygienický­ch požadavcíc­h.

4. Platný očkovací průkaz dítěte, který je důležitý hlavně při kontaktu s lékařem, při zdravotníc­h prohlídkác­h a lékařských zákrocích. Je potřebný také pro evidenci vakcinace dítěte. Povinná je minimálně kopie platného očkovacího průkazu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia