MF DNES

Zápletka. Jágr trefil naději

Kladenskou sérii 11 proher ukončila legenda. Co všechno svede? Boj o extraligu bude ještě napínavý

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Poslední týdny jste u něj úsměv nebo aspoň náznak radosti nespatřili. Marně byste čekali i na jeho vtípky, kterými už pár dekád baví stejně jako pozoruhodn­ými kousky na ledě.

Když však dal Jaromír Jágr včera Spartě gól, zaťal pěst a opakovaně pumpoval pravačkou. Nesmál se.

K pohodě má stále daleko.

Ale kladenským hokejistům vítězná trefa hrajícího majitele dodala víru, že boj o extraligov­ou záchranu ještě není ztracený. Díky výhře 4:2 se tým po předehrávc­e bodově dotáhl na předposled­ní Pardubice. Ze sestupovéh­o mariáše není venku ani Litvínov, který má před konkurenty dvoubodový náskok. Základní část vrcholí za týden, zbývají čtyři kola.

Slušná zápletka, co říkáte? Kladno zvítězilo poprvé od 17. ledna. „Šli jsme do toho naplno. Co nejvíc se snažili střílet a chodit do brány,“líčil v televizním rozhovoru kladenský trenér David Čermák. „Pro nás to byla poslední šance zůstat ve hře.“

Ani výhra nad favoritem ovšem nemusí stačit a extralize dál hrozí, že ji po kladenském sestupu opustí nejpřitažl­ivější postava a jeden z nejlepších hokejistů všech dob. Po souhře výsledků se může stát, že už po víkendu se může Jágr se spoluhráči probouzet se štemplem jistého pádu a vidinou, že v příští sezoně budou obrážet prvoligové zimáky v Sokolově, Benátkách nebo Kadani, kam předevčíre­m na utkání s Prostějove­m dorazilo 98 diváků.

Tenhle scénář může nastat, pokud Pardubice, které mají s Kladnem lepší vzájemné zápasy, dnes v základní hrací době porazí Plzeň a v neděli také Třinec. Kladno by naopak muselo v neděli vyjít bodově naprázdno v Brně. Včera alespoň Rytíři záchranářs­ké naděje přiživili, i když to tak dlouho nevypadalo.

„Celou dobu nás sráží, že dáme gól, ale po dvou dalších střídáních inkasujeme,“lamentoval před kamerami domácí útočník Tomáš Redlich. Kladnu v kruciální fázi sezony nefunguje skoro nic. Fuč je kouzlo domácího užšího kluziště. Na brankáři Godlovi je vidět, že kvůli zraněnému kotníku není ve své kůži, což ilustroval i druhý sparťanský gól. Kladno prohrálo jedenáct duelů v řadě, což navíc umocňují bodová vzepětí konkurentů. I proti Spartě se enormní snaha domácích občas změnila v křeč a zmatek. Nakonec však Kladno spasil Jágr. V 52. minutě našel za brankou toulající se puk, vykroužil s ním před brankovišt­ě a procpal ho pod padajícím Machovským. Gól!

Hokejovému světu se osmačtyřic­etiletý útočník připomněl také v týdnu, když s dalšími legendami gratuloval Alexanderu Ovečkinovi k 700. gólu v NHL. Teď by Gretzky, Esposito nebo Hull měli popřát kupu štěstí i Jágrovi.

Bude ho potřebovat. Záchranu jeho tým nemá ve vlastních rukou. Ale po včerejšku aspoň živí naději.

 ?? Foto: ČTK ?? Střílím a mlčím Jaromír Jágr včera zařídil kladenskou výhru, za novináři však po včerejším utkání nepřišel. „Až po sezoně,“vzkázal.
Foto: ČTK Střílím a mlčím Jaromír Jágr včera zařídil kladenskou výhru, za novináři však po včerejším utkání nepřišel. „Až po sezoně,“vzkázal.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia