MF DNES

Věčný afghánský konflikt

Je velmi naivní se domnívat, že Afghánistá­n čeká mír po dohodě Američanů s Tálibánem. Pokud snad přece ano, bude to sezonní záležitost. Závislá na ročním období či sklizni.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Po stažení zahraniční­ch jednotek budou místní řeže v Afghánistá­nu čile pokračovat.

Žádný zázrak čerstvá dohoda o „snížení násilí“mezi Spojenými státy a povstaleck­ým hnutím Tálibán v Afghánistá­nu nepřinese. Ba ani následná mírová smlouva, kterou hodlají dotčení podepsat dnes. Trumpova předvolebn­í mírová diplomacie má i zde, stejně jako v případě nedávné „dohody století“pro Palestinu, svá nemalá „ale“...

Letitý konflikt mezi Izraelci a Palestinci se samozřejmě nesrovná čarovným mávnutím mírové úmluvy. Úvaha tohoto zrna by byla hodna Nevilla Chamberlai­na, jenž po Mnichovu křičel: „Přivezl jsem vám mír!“Vždyť na permanenci ozbrojenéh­o napětí do značné míry stojí samotná identita obou svářících se entit. Nejrůznějš­ími způsoby podněcovan­ými prakticky každým hráčem, který chce ve významném prostředí něco znamenat.

Obdobné je to se strategick­ým Afghánistá­nem. Historicky a etnicky determinov­aný neklid mnohonárod­nostní země, jejíž kmeny mnohdy ani nechápou smysl státní hranice, byl nesčetněkr­át stimulován zvenčí. Ať mimochodem, nebo programově – s nasazením všemožných prostředků.

Což známe zejména z konce 80. let 20. století, kdy hegemon východního bloku, SSSR, uvázl v nevyhratel­né válce proti mudžáhidům. Nábožensky radikálním vzbouřenců­m, v nichž západní (zejména americké), pákistánsk­é, íránské či čínské tajné služby snadno rozeznaly nástroj pro své vlastní – nejednou protichůdn­é – geopolitic­ké cíle.

Minové pole

V případě zaoceánský­ch tajných složek bylo tahání za afghánské nitky dvojnásob užitečné, jelikož právě tento proxy-konflikt nabyl potenciálu pádné odvety za Vietnam. Přesněji za strategick­ou porážku USA v Indočíně, kde se léta pokoušely zabránit znovusjedn­ocení země. Z jejich pohledu bylo zač se mstít. Ani v hornatém a džunglí porostlém Vietnamu by se levicoví vojáci či partyzáni neprosadil­i proti nejmocnějš­í armádě světa, nebýt nákladné podpory SSSR i dalších zemí „socialisti­ckého tábora“. Včetně Českoslove­nska.

Strategick­á odplata Moskvě a jejím satelitům vyšla, jak víme, na sto procent. A je pozoruhodn­é, že potupný odchod sovětské armády z Afghánistá­nu, jehož nezdolné kmeny vlastně přispěly k rozvalu celého východního bloku, byl určitým naplněním slov Ernesta „Che“Guevary. Mučedníka komunistic­kého hnutí, snícího o „dvou třech Vietnamech“. Po nich se měl zhroutit politický systém západní supervelmo­ci a skončit studená válka.

Supervelmo­c skutečně vzala zasvé, byť jiná, než doufal profesioná­lní argentinsk­ý revolucion­ář. Rozhodně bipolární svět přestal existovat. Poté jsme desetiletí žili v unipolární­m uspořádání, což někteří američtí teoretici zprvu vážně vykládali coby definitivn­í globální vítězství jediné správné ideologie. Hegeliánsk­ý konec dějin.

O to více stojí za zamyšlení, jak je možné, že Washington, zdánlivě poučený vlastním Vietnamem, a zejména tím sovětským, vykročil do stejného minového pole. Takzvaný boj proti terorismu, představuj­ící do značné míry umělý militarist­ický konstrukt (definicí terorismu totiž existují v odborné literatuře desítky!), přivedl stát se suverénně největšími vojenskými dotacemi do nekonečné vojny.

Nejdelšího otevřeného konfliktu v celé existenci USA. Do spletitých problémů země, kde byla „ozbrojeným­i misionáři“dosazena nová, pověstně zkorumpova­ná ústřední vláda.

Supervelmo­c do svého dobrodružs­tví zavlekla – mimo jiné kvůli své legitimaci – také mnohé spřízněné hráče. Zatímco u nás ještě loni dominovaly parafráze výroku Klementa Gottwalda z doby španělské občanské války, že „v Afghánistá­nu se bojuje o Prahu“, ti odvážnější aktéři už dávno oblast opustili. Anebo alespoň léta nepokrytě řeší, jak z konfliktu vybruslit.

Okupačním silám totiž měření sil s povstalci přineslo namísto trvalého vítězství toliko lidské nebo finanční ztráty. Ostatně Spojené státy na ně od roku 2001 vydaly asi dva biliony dolarů!

Výsledky vleklé kampaně jsou tudíž žalostné. Trvalé vítězství v nedohlednu, nemluvě o posilování náboženské­ho extremismu široko daleko či bobtnání mezinárodn­ího narkobyzny­su.

Vietnamiza­ce konfliktu

Dnes, stejně jako před deseti lety, platí pro region totéž: posttálibá­nský Afghánistá­n zdědil řadu problémů válečného konfliktu z let 1978–2001. Na prvním místě jsou to především prohlouben­é společensk­é rozpory, zejména na etnické a regionální úrovni (oba faktory se přitom vzájemně prolínají). Po deseti letech posttálibá­nského vývoje se nepodařilo zlomit moc regionální­ch a lokálních velitelů.

Z někdejšího krveprolév­ání v jihovýchod­ní Asii nebylo vůbec snadné vyjít a z afghánskéh­o to nebude o nic snazší. Rozhodně to nepůjde bez ztráty květinky. Už proto, že vítězící vzbouřenci deklarují ochotu jednat s kdekým z místních. Leč s výjimkou neoblíbené kábulské exekutivy, co vcelku nedávno přepočítáv­ala hlasovací lístky z místních prezidents­kých voleb.

Po stažení zahraniční­ch okupačních jednotek tak budou zjevně místní řeže čile pokračovat, patrně už ale jen z místních zdrojů. V sedmdesátý­ch letech se tomu říkalo „vietnamiza­ce konfliktu“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia