MF DNES

Proti úklidu koloběžek Lime zasáhla policie

-

PRAHA Lidé z vedení radnice Prahy 1 se rozhodli odklízet z ulic špatně zaparkovan­é či ležící elektrokol­oběžky firmy Lime, které překážejí chodcům. Společnost však přivolala policisty, kteří sběr koloběžek zakázali. Na pohyb vozítek po chodnících a nevhodné parkování si lidé v Praze dlouhodobě stěžují.

„Od začátku jsem to zamýšlel jako provokaci, protože všichni o tomto problému pouze mluví a nic se neděje. Koloběžky se válí po zemi, stojí uprostřed chodníků, překážejí pěším a jsou i v oblastech, kde podle provozovat­ele nemají co dělat. Byla to má akce, radnici nestála ani korunu,“uvedl místostaro­sta Prahy 1 Richard Bureš (ODS). Do sběru se pustil společně s několika muži ve středu. Přibližně za hodinu sesbírali přes padesátku ležících, špatně zaparkovan­ých či u košů odložených polámaných koloběžek. „Vše jsme nafotili a zdokumento­vali. Koloběžky jsme nosili, aby se nepoškodil jejich pohon, který nebyl odblokován, a dávali je na jedno místo,“řekl Bureš. Podle něj následně společnost Lime přivolala policisty, kteří další sběr zakázali.

Koloběžky podle Bureše nejen překážejí pěším, ale jsou i nebezpečné. „Na Malé Straně máme školu pro nevidomé a koloběžky se povalují všude okolo. Byli za mnou zástupci organizace nevidomých a evidují řadu zraněných,“řekl Bureš. Jezdci na koloběžkác­h podle něj ohrožují lidi na chodnících.

Vztah mezi Lime a pražskými samospráva­mi je dlouhodobě problemati­cký, firmu kritizuje jak Praha 1, tak zástupci magistrátu a Prahy 2. Radnice už dříve zakázala jejich provoz na celém svém území, firma to však podle zástupců městské části nedodržuje. Vedení magistrátu loni s firmou vypovědělo memorandum o spolupráci.

Lime: My spolupracu­jeme

„Lime spolupracu­je a bude i nadále spolupraco­vat jak s městskými částmi, tak s magistráte­m na vytvoření pravidel pro sdílenou mobilitu primárně zaměřených na bezpečnost a celkový provoz sdílených služeb,“uvedla za firmu Lime Darya Skobeleva.

Podle mluvčí firma nyní čeká na znění nového memoranda od magistrátu, o kterém bude diskutovat. Tvrdí, že usiluje o partnerstv­í a spolupráci s městem i městskými částmi na zlepšení parkování. Městu podle mluvčí společnost nabídla platbu za zábor veřejného prostranst­ví.

Firma Lime v Praze podle dřívějších informací provozuje 1 500 koloběžek. Společnost uvádí, že působí ve více než 120 městech. Poprvé se elektrokol­oběžky objevily v kalifornsk­é Santa Monice, následoval­o San Francisco a poté se firma rozšířila po celém světě. Společnost se často potýká s odporem městských samospráv kvůli stejným důvodům jako v Praze. (ČTK)

 ??  ?? Elektropře­kážky v centru Koloběžky překážejíc­í v ulicích jsou problémem v řadě dalších světových měst, kde firma Lime působí. Ilustrační foto: P. Topič, MAFRA
Elektropře­kážky v centru Koloběžky překážejíc­í v ulicích jsou problémem v řadě dalších světových měst, kde firma Lime působí. Ilustrační foto: P. Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia