MF DNES

Letošní rok na D1 bude pro řidiče kritický, uvedl Babiš

-

HUMPOLEC Bouráním nadjezdů na dálnici D1 mezi exity 81 Koberovice a 90 Humpolec začala o víkendu oprava tohoto úseku D1. Vozovka se během ní rozšíří o 75 centimetrů na obou stranách. Nové nadjezdy budou hotové v říjnu, uvedl mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Letos se bude na D1 opravovat sedm úseků v délce 71 kilometrů. Stát opravy vyjdou na více než sto miliard korun.

„Tento rok bude pro naše řidiče kritický... Dopředu se omlouváme, ale ta dálnice měla být už dávno rekonstruo­vána. Nejhorší bude odjezd na dovolené, červen, červenec. Ale od srpna bude počet uzávěrek menší, příští rok (se) budou (opravovat) jenom tři úseky v délce 34 kilometrů, potom budeme mít de facto 160 kilometrů nové dálnice mezi Prahou a Brnem,“uvedl včera premiér Andrej Babiš, podle něhož bude D1 z Prahy do Brna opravená nejpozději v roce 2021.

Ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) řekl, že za posledních 14 dní se podařilo zvýšit rozpočet Státního fondu dopravní infrastruk­tury téměř o dvacet miliard. „Daří se nám stavět nové úseky za poměrně rozumné ceny, pohybujeme se okolo 200 milionů korun na jeden kilometr. Ještě v roce 2010 to bylo 370 milionů na jeden kilometr a v roce 2013 to bylo 330 milionů na jeden kilometr. Pro celý resort dopravy je D1 jasnou prioritou,“řekl ministr.

D1 opravují firmy Eurovia, Strabag, Skanska a Metrostav. V omezeních na dálnici budou radary. „Naším cílem je, aby řidiči zpomalili. Nejde jenom o to, aby chránili sami sebe, ale na stavbách pracují dělníci,“řekl ministr. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia