MF DNES

Rezignoval. Spojil hákový kříž a židovskou hvězdu

-

TEPLICE Piráti zůstanou v senátních volbách na Teplicku bez vlastního kandidáta. Tomáš Tožička na žádost předsednic­tva Pirátů stáhne svou kandidatur­u. „Tomáš Tožička této žádosti vyhověl,“uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Tožička, který kandidoval za Piráty jako nezávislý kandidát, čelil kritice kvůli některým svým vyjádřením na sociálních sítích. Pobouření vyvolal zejména několik let starý příspěvek z jeho facebookov­ého profilu, v němž psal o „brutální okupaci Palestiny“a genocidě jejích obyvatel „izraelským­i okupačními vojsky“. Příspěvek doprovodil koláží spojující Davidovu hvězdu a hákový kříž. „Šli jsme do politiky mimo jiné s cílem zvýšit úroveň politické kultury a srovnání, které Tomáš Tožička použil, je pro nás v rozporu s tímto cílem,“dodal Bartoš.

Předsednic­tvo Pirátů se kandidatur­ou Tožičky zabývalo na včerejším jednání. „Zvolená forma vyjádření na sociálních sítích k operaci Lité olovo z roku 2009, jakkoliv odmítáme, že by byla projevem antisemiti­smu, není pro Piráty přijatelná,“uvedlo předsednic­tvo.

Operaci Lité olovo zahájil Izrael 27. prosince 2008 bombardová­ním Pásma Gazy s cílem zastavit ostřelován­í izraelskéh­o území raketami. Při útoku bylo zabito 1 200 Palestinců a dalších asi 5 000 bylo zraněno.

Pirátské předsednic­tvo považuje za nepřijatel­né i urážlivé reakce, které se nyní vůči Tožičkovi objevily po zveřejnění jeho starého příspěvku. Podle Pirátů je za Tožičkou celá řada úspěšných projektů.

Kandidáta kritizoval­a část Pirátů i za jeho ultralevic­ové názory. Uváděl, že kapitalism­us je zločin proti lidskosti a že centristé v médiích jsou ohrožením demokracie.

Doplňovací volby na Teplicku se uskuteční na konci března. Vypsány byly po lednovém úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). O senátorské křeslo se po Tožičkově rezignaci bude ucházet deset lidí. (row, čtk)

 ??  ?? Hvězda a kříž Bývalý senátorský kandidát Tomáš Tožička.
Hvězda a kříž Bývalý senátorský kandidát Tomáš Tožička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia