MF DNES

Fotbalový šéf Beckham

Příběh jeho nového klubu v Miami

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Vdokonale padnoucím obleku si na tribuně založil ruce do kapes, zatímco manželka Victoria si ho natáčela na mobil. Ale místo euforie jste v jeho tváři četli napjaté očekávání a snad i trochu nervozity.

Aby ne, vždyť David Beckham v neděli vpodvečer v Los Angeles sledoval, jak se mu před očima zhmotňuje sen. Konečně!

Fotbalová ikona si po desítkách měsíců papírování, plánování a horečných příprav mohla vydechnout: Tak je to tady. Tohle je můj tým! V čestné lóži vyprodanéh­o stadionu tentokrát Beckham neseděl jako obyčejný pozorovate­l, ale jako spolumajit­el a prezident nově vzniklého klubu s názvem Club Internacio­nal de Fútbol Miami. Nebo zkráceně: Inter Miami.

„Máme už za sebou dlouhou cestu, a přitom jsme teprve na začátku,“vzkázal Beckham na Instagramu

chvíli po utkání. A natěšeným fanouškům, kteří už v Miami stihli založit početný fanklub, slíbil: „To opravdu zajímavé je před námi!“

V tom se neplete. Zajímalo snad někoho, že v premiéře proti Los Angeles FC se musel tým ve světle růžových dresech a s dvěma volavkami ve znaku smířit s porážkou 0:1?

Výsledek spíš jen tak prošuměl. Mnohem víc fotbalový svět řeší, že Beckhamova odvážná vize se konečně naplňuje. Třináct let poté, co se o ní poprvé začalo mluvit.

Abyste pochopili, je potřeba se vrátit do ledna 2007 a porozumět principům, na kterých americká Major League Soccer funguje. Hráči nepodepisu­jí smlouvy s kluby, upisují se lize, která jim pak peníze vyplácí. To se týkalo i Beckhama, když před třinácti lety mířil z Realu Madrid do LA Galaxy. Z nejslavněj­šího týmu světa ho do fotbalové exotiky nalákala i klauzule v kontraktu, která slibovala: Až ukončíte kariéru, můžete si u nás koupit licenci na vlastní tým, pane Beckhame! Tuhle možnost anglická superstar využila. Založila investiční společnost, na mapě zabodla prst do floridskéh­o Miami a na účet ligy poslala dohodnutýc­h pětadvacet milionů dolarů, v přepočtu zhruba půl miliardy korun. Pokud vám to snad přijde jako hodně peněz, vězte, že teď by Beckham zaplatil třeba i desetkrát tolik. Liga se totiž od doby, kdy začal Ameriku objevovat, dost změnila: z velké části právě díky chlapíkovi s nálepkou největší celebrity fotbalové historie. Od jeho příchodu postupně získávala sportovní, ale hlavně komerční sílu.

Třeba počet týmů se od roku 2007 zdvojnásob­il na šestadvace­t, což je rekord v rámci nejvyšších soutěží po celém světě.

Sezonní výdaje na platy hráčů za tu dobu vystoupaly o téměř pět set (!) procent.

A jen šest lig na světě se může kasat vyšší průměrnou návštěvnos­tí.

Země, která se fotbal nejdřív snažila zamerikani­zovat zavedením samostatný­ch nájezdů nebo odečítáním času na časomíře, nakonec dokázala „soccer“přijmout, pochopit a zamilovat se do něj.

Eso jménem Inter Miami může fotbalovou horečku ještě vystupňova­t. Zatím Beckham poskládal tým bez velkých jmen, ale už se spekuluje, že brzy přiláká hvězdy z Evropy: šušká se o Cavanim, Modričovi, dokonce též o Ronaldovi a Messim.

„Jako každý šéf chci mít v týmu ty nejlepší,“nevyloučil Beckham žádný ze senzačních příchodů. „Když bude možnost, proč ne?“

A to by byla teprve show!

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Pan majitel Čtyřiačtyř­icetiletý David Beckham v nové roli.
Foto: ČTK Pan majitel Čtyřiačtyř­icetiletý David Beckham v nové roli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia