MF DNES

Nápad učitelky ji přivedl až k nominaci na Literu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Uspět hned napoprvé se podaří málokomu a je celkem jedno, jestli se zrovna učí jezdit na kole, nebo vydává první román. Existují však výjimky a jednou z nich se dost možná brzy stane i debutující autorka Ema Labudová.

Její román Tapetář získal v září Literární cenu Knižního klubu a nyní si vysloužil nominaci na ocenění Magnesia Litera ve staronové kategorii DILIA Litera za debut roku. Vyhraje-li, stane se v jedenadvac­eti letech nejmladší držitelkou tohoto ocenění vůbec. Jonáš Tokarský cenu přebíral ve 22 letech, Petře Hůlové bylo 23 let.

Inspirován­a Turingem

Všechno začalo nenápadně. Labudová se sice psaní věnuje už od dětství, přihlásit se do soutěže Knižního klubu jí však navrhla třídní učitelka. Nynější studentka hispanisti­ky v Tapetáři připomíná prostředni­ctvím osudu mladého Irvinga, jak se v Anglii pohlíželo na homosexuál­y v 50. letech minulého století, kdy byl pohlavní styk mezi muži ještě ilegální. „Téma se mi v hlavě zrodilo, když jsem si načítala knihy o Alanu Turingovi, to mi bylo asi patnáct let,“přibližuje.

Na opakující se otázku, zdali pro ni bylo složité nořit se do mysli mladého homosexuál­a, odpovídá jasně: „Nemusela jsem se nikam nořit. Myslím, že s tím odlišným myšlením to není tak horké, jak se říká. Pojala jsem to prostě lidsky a zároveň počítala s tím, že ženy a muži jsou vychováván­i jinak. To je myslím podstatné,“odhaluje.

Jeden ze svých prvních příběhů Ema Labudová napsala v osmi letech. „Byla to pohádka o srnečce, která se zamotala do trní v lese. Psali jsme to do nějaké literární soutěže. Skončila jsem tehdy druhá,“vzpomíná. Nápad na příští knihu už mladá autorka má, více však prozrazova­t nechce. „V psaní bych pokračoval­a i bez nominace na Magnesii Literu, ale samozřejmě mi to dodává sebevědomí. Mám z toho velkou radost,“říká. Slavností vyhlášení knižních cen Magnesia Litera se uskuteční 7. dubna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia