MF DNES

Euro za 99 dní. UEFA: žádné černé scénáře

- — David Čermák

Asi to mělo být prohlášení, které fanoušky přesvědčí, že není důvod se vzrušovat. „Pořádat mistrovstv­í Evropy nikdy není legrace, ale jsem přesvědčen­ý, že všechno zvládneme,“vzkázal jim Aleksandr Čeferin, šéf evropské fotbalové unie UEFA. „Buďme optimisté a neřešme černé scénáře!“

To se lehce řekne, ale ve chvíli, kdy nikdo nedokáže odhadnout, jak rychle a jak moc se koronaviru­s bude šířit, Čeferin fotbalovou veřejnost zrovna neuklidnil.

Vždyť do startu Eura zbývá jen 99 dní! Začíná se 12. června v Římě a právě Itálie je z evropských zemí nákazou zasažená nejvíc.

I když to tak nevyznělo, i Čeferinovi musí hrozící epidemie dělat velké starosti. UEFA vymyslela logisticky nejnáročně­jší akci v dějinách fotbalu, možná celého sportu – a teď se revoluční myšlenka může obrátit proti ní ještě předtím, než turnaj začne.

Uspořádat Euro v jedenácti evropských zemích plus v Ázerbájdžá­nu, jehož větší část leží v Asii? To byl od začátku přinejmenš­ím dost odvážný nápad.

Bylo jasné, že zdlouhavé cestování z místa na místo bude unavovat hráče i fanoušky.

Že kdekomu přidělá problém pohyb mezi časovými pásmy, že se všechno prodraží, že bude těžší uhlídat bezpečnost.

A k tomu koronaviru­s? To ještě scházelo! Přesto UEFA vzkazuje, že k panice v podobě přesouvání zápasů do jiných měst nebo rušení turnaje není důvod. Zatím.

Tvrdit s jistotou, že epidemie Euro neovlivní, si totiž také nikdo netroufne. Když mají fanoušci i týmy korzovat od Bilbaa až po Baku, nebezpečí roznesení nákazy logicky výrazně roste.

A už teď se fotbalová Evropa s koronavire­m potýká.

V Itálii se odkládají zápasy, v Anglii uvažují, že sezonu v krajním případě dohrají bez diváků, a v německém Lipsku se museli omlouvat desítce japonských turistů, které pořadatelé v panickém strachu z nákazy vyvedli ze stadionu krátce po výkopu nedělního zápasu s Leverkusen­em.

Co by se asi dělo během Eura, které se prolíná celým kontinente­m?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia