MF DNES

Co říkají ředitelé gymnázií na to, že stále není jasná podoba maturitní zkoušky v příštím roce? A měla by být matematika povinná?

-

Miroslav Řebíček Gymnázium Žatec

Jestliže je něco uzákoněno, mělo by to být v maximální rozumné míře plněno. Školy jsou místa, která musí operativně reagovat na zadání státu a nemají jinou volbu než zadání co nejlépe plnit. Číst, psát a počítat je elementárn­í trivium od dob mocnářství, pro moderní dobu bych ho modifikova­l do podoby požadavku na maturanta zvládnout v psané i mluvené podobě rodný jazyk, cizí jazyk a matematiku.

Ivo Kocum Gymnázium Český Brod

Štve to žactvo, štve to a omezuje i pedagogy, brzdí to rozvoj škol a školství jako takové se stává nedůvěryho­dným. Stav absolutní neurčitost­i a právního vakua zplodil situaci, kdy i to sebehorší rozhodnutí je už snad lepší než ta nejistota.

Daniel Petříček Církevní gymnázium Plzeň

Když si střední školy zvykly na nějaký model maturitní zkoušky, který se v minulosti měnil, bylo by rozumné platný dnešní model zachovat, nechat ho běžet třeba deset let a teprve potom jej zhodnotit. Určitě by bylo dobré, aby žáci měli k matematice vztah, ale povinná maturita z matematiky vůbec nic nevyřeší. Každý žák střední školy je nadaný na něco jiného a chtít po studentech plošně, aby maturovali z matematiky, nemá smysl.

Zdeňka Hamhaltero­vá Gymnázium Arabská, Praha 6

Škola je instituce nejen vzdělávací, ale i výchovná. Má žákům ukazovat, že se jedná podle určitých pravidel, že jsou stanoveny jasné cíle, kterých má absolvent dosáhnout, že je v systému jistý řád a stabilita. Je smutné, že instituce, které rozhodují o maturitní zkoušce, jednají zcela nekoncepčn­ě, neustále mění svoje rozhodnutí.

Vratislav Šembera Letohradsk­é soukromé gymnázium

Obecně nás na gymnáziu příliš téma povinné maturity z matematiky netrápí. Domnívám se totiž, že české školství má významně těžší problémy k řešení. Jedním z těch vskutku zásadních je naprostá absence jakékoliv vize – což se mimochodem promítá i do věčné (zdá se) diskuse o oné maturitě z matematiky. Stát školám nedokáže sdělit, co od škol chce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia