MF DNES

Povinná karanténa. Pokuta tři miliony

Po návratu z Itálie musí všichni Češi kontaktova­t lékaře a zůstat 14 dní doma

- Karolina Bulisová Robert Oppelt

Pro 16 tisíc Čechů to bude hořký konec jarních prázdnin. Tolik se jich podle odhadu úřadů tento víkend vrací z Itálie. Všichni, bez výjimky, musejí zůstat dva týdny doma a co nejdříve telefonick­y kontaktova­t lékaře.

Kvůli obavám z šíření nákazy koronavire­m jim česká vláda nařídila povinnou karanténu. Za porušení hrozí až třímiliono­vá pokuta.

Impulzem pro toto rozhodnutí je dle premiéra Andreje Babiše (ANO) situace v Itálii. „Tam je za jeden den 41 mrtvých. Nemá to nic společného s tím, jaká je situace u nás, my se snažíme zabránit šíření toho viru, v některých zemích už to zkrátka nedají,“uvedl.

Zároveň vláda vyzvala občany, aby do Itálie nejezdili vůbec – a to ani do regionů, které nejsou označeny za rizikové. Pokud se tam někdo přece jen vydá, bude po návratu také muset do karantény.

V domácí karanténě by měl být navrátilec z Itálie v izolovaném pokoji. Při kontaktu s jinými členy domácnosti by měl – pokud má – používat roušku. Ven nesmí, s nákupem či venčením psa mu musí pomoct známí nebo příbuzní.

Dospělí samozřejmě nesmějí jít do práce, děti do školy.

Zaměstnava­telé by podle premiéra Babiše měli uznat zaměstnanc­ům takzvanou překážku v práci, dát jim plnou mzdu a umožnit jim pracovat z domu, pokud je to možné.

Těm, kteří z domu pracovat nemohou, náleží stejné peníze jako při nemocenské. Tedy 60 procent z jejich mzdy. Prvních 14 dní platí zaměstnava­tel, pokud by byla karanténa delší, přebírá povinnost stát. Děti v karanténě mají ve školách omluvenou docházku.

Zdravotní stav lidí v karanténě po telefonu konzultují lékaři. Pokud se objeví některé z příznaků nemoci COVID-19, tedy teplota a dýchací obtíže, může lékař nařídit odběry vzorků a případně převoz na infekční oddělení nemocnic.

Podle náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly stát změní přístup k nakaženým koronavire­m. Někteří budou nově izolováni doma, do nemocnic půjdou jen vážné případy.

V Česku přibyli další nakažení, celkem jich včera bylo už 19 a lékaři evidují i první přenos na pacienta přímo v Česku.

Pacientka v ústecké Masarykově nemocnici je prokazatel­ně prvním případem nákazy novým typem koronaviru, ke kterému došlo na území Česka. Žena narozená v roce 1953 se nakazila od syna.

„Je to první komunitní nákaza. Žena se nakazila od syna, který se vrátil z Itálie,“potvrdila MF DNES ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. Stav ženy je podle Šimůnkové dobrý a chce zůstat v ústecké nemocnici.

Ve vážném stavu je však jiná žena, která rovněž leží v ústecké nemocnici. Zatím ale není jasné, zda je nakažená. První test byl totiž negativní. „Má těžké dechové potíže. Nepochybně bude docházet k tomu, že někteří pacienti skončí na intenzivní péči,“řekl primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Nakažený lékař ordinoval

Všem zatím potvrzeným případům se vymyká ten praktickéh­o lékaře z Prahy 6, který se vrátil z pobytu v severní Itálii. Je jedním ze čtyř lidí, u kterých se nákaza potvrdila ve čtvrtek. V ordinaci v pražských Střešovicí­ch během dvou dnů ošetřil stovku lidí. Zdravotní sestra udělala seznam pacientů a Krajská hygienická stanice hlavního města Prahy všechny telefonick­y informoval­a o možném nebezpečí.

„Podle momentální­ch informací s většinou pacientů daný lékař neměl těsný kontakt. Příslušná opatření jsou přijímána v závislosti na vyhodnocen­í míry rizika kontaktu s jednotlivý­mi pacienty,“uvedl mluvčí pražské hygieny Zdeněk Boublík. Ordinace je momentálně zavřená, v okně je oznámení, že lékař je v karanténě, a odkazuje pacienty k praktickém­u lékaři na Vítězném náměstí.

Lehké případy zůstanou doma

Podle náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly stát změní i přístup k nakaženým. Ministerst­vo zdravotnic­tví má obavy, že nakažených, po návratu tisíců Čechů z prázdnin strávených na italských sjezdovkác­h, prudce přibude.

Lidé nakažení koronavire­m budou nově izolovaní doma, do nemocnic půjdou jen vážné případy. „Je zřejmé, že musíme být připraveni zejména na to, abychom měli dostatek ventilovan­ých lůžek,“řekl Prymula. Lůžka s ventilátor­y jsou potřebná pro pacienty, kterým se rozvinou komplikace, například těžký zápal plic nebo dechová nedostateč­nost.

Prvním případem s léčbou v domácích podmínkách je dvanáctile­tá dívka z Děčína, dcera už hospitaliz­ovaného muže. Oba byli v Itálii.

„Najedeme na systém, který bude podobný jako v ostatních zemích. Případy, které jsou pozitivní, ale jejich klinický průběh je naprosto nezávažný, budou izolovány v domácích podmínkách. V nemocnicíc­h budou případy, které budou vyžadovat péči,“dodal Prymula.

Zároveň se vyčlení nemocnice, které budou pečovat o nemocné s potřebou další lékařské péče. Půjde o stejná zdravotnic­ká zařízení s infekčními odděleními, která mohou v současné době odebírat vzorky k testování.

Dezinfekce z černého lihu

Dezinfekčn­í opatření se kvůli novému typu koronaviru rozšíří na všechna česká nádraží. Dosud platila pouze na hlavních vlakových nádražích.

Dezinfekce Před tiskovou konferencí vlády projdou očistou i řečnické pulty.

Česká pošta začne od pondělí distribuov­at informační letáky do 4,7 milionu domácností.

Od včerejška také platí zákaz vývozu dezinfekčn­ích prostředků. Celní správa chce navíc vyrobit ze zabaveného denaturova­ného lihu dezinfekčn­í prostředky. Podle ministryně financí Aleny Schillerov­é je k dispozici asi 47 tisíc litrů. „Jednáme s firmou, která by nám z toho namíchala dezinfekčn­í přípravky,“řekla ministryně. Dodala, že Státní zdravotní ústav vzorky testuje.

S přispěním Andrey Angermanno­vé

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Karanténa Premiér Andrej Babiš, náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula a hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á oznamují mimořádná opatření.
Karanténa Premiér Andrej Babiš, náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula a hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á oznamují mimořádná opatření.
 ??  ?? 5x foto: P. Topič, MAFRA
5x foto: P. Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia