MF DNES

Nerovný boj špiona CIA proti přesile agentů StB

Před 70 lety uprchl z Českoslove­nska muž, který se vrátil jako kurýr CIA. Misi ukončila přestřelka.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Listopadov­ého dne roku 1950 zarachotil­y nad krajinou jihovýchod­ně od Plzně motory letounu. O pár minut později na louky u Blovic dopadl muž s padákem. Poranil si nohu. S vypětím sil ještě ten den dokulhal do několik kilometrů vzdálené vesnice Neurazy. Byl už večer, když zaklepal na okno stavení č. 33. Domek patřil Antonínu Vladařovi, manželovi jeho sestry.

Parašutist­ou byl Josef Martínek, devětačtyř­icetiletý exulant, architekt a někdejší majitel stavební firmy v Praze. A také agent americké CIA. Tak to později zaznamenal­a komunistic­ká Státní bezpečnost.

V Českoslove­nsku zkraje 50. let minulého století náhodní svědci i kontrarozv­ědka StB skutečně zaznamenal­i několik výsadkovýc­h operací zahraniční­ch zpravodajs­kých služeb. Žádný z vysazených kurýrů však nebyl dopaden.

Pravděpodo­bně splnili úkol a odešli za hranice. Jediným konkrétním „špionem výsadkářem“, jehož osud se útržkovitě zachoval v Archivu bezpečnost­ních složek, je právě Martínek. Měsíce se ukrýval. Misi ukončila divoká přestřelka.

„Není sice stoprocent­ní, že se skutečně jednalo o CIA, ale dost pravděpodo­bné. Právě tato zpravodajs­ká služba totiž kurýry vysazovala na padácích i v jiných případech, zejména na území států vznikající­ho východního bloku,“popisuje historik Ivo Pejčoch v publikaci Přechody přes železnou oponu.

Martínek se brzy po komunistic­kém převratu v únoru 1948 zapojil do odboje. Na jaře 1950 mu došlo, že kolem něj „tajní“stahují smyčku a hrozí mu zatčení. Uprchl proto do západní části Německa.

Jeho sedmatřice­tiletá žena Milada s dětmi zůstala. Avšak musela opustit byt v Praze a odstěhovat se ke svému švagrovi Antonínu Vladařovi do Neuraz.

„Martínkovi v Praze bydleli někde v Holešovicí­ch v činžáku a paní tam dělala domovnici. V Neurazech pak měli vilku, jakýsi letní byt,“vzpomíná vnuk Antonína Vladaře Josef Vladař st., kterého redakce vypátrala. „Můj dědeček dělal u Martínka ve stavební firmě mistra,“doplňuje.

Architekta, rodáka z Plzně, po útěku z vlasti zverbovala CIA. Prošel zrychleným zpravodajs­kým, konspiračn­ím a vzdušným výcvikem a už v listopadu 1950 ho společně s dalšími šesti muži poslali zpět do Českoslove­nska. Nad Blovicemi vyskočil sám. Zbylí kurýři pokračoval­i dál do vnitrozemí.

V úkrytu navrhoval domy

Když s falešnými doklady na jméno Josef Vrba zaklepal na domek č. 33, otevřela mu jeho překvapená manželka. Měsíce se neviděli. Vpustila ho dovnitř a ošetřila mu nohu. Vyčerpaný Martínek podrobně nerozváděl způsob, jak se dostal přes hranice. Nicméně o rok staršímu švagrovi se stroze svěřil, že prošel školením na kurýra a do země byl dopraven letadlem. Záhy mu popsal místo dopadu a požádal ho, aby našel jeho padák a zakopal ho. Antonín Vladař ihned vyrazil, ale nic na louce nenašel.

„V poválečnýc­h letech byly padáky velmi ceněnou komoditou, po vyprání ve vhodném ředidle z nich zmizela nevkusná vojenská barva a šikovná švadlenka získala ohromné množství velmi kvalitní hedvábné látky,“vysvětluje Pejčoch. Ostatně odhozené padáky mizely i za okupace, byť za to hrozily přísné tresty. Architekt Martínek našel u švagra skvělý úkryt. Měl dost „operačních“peněz, takže pro něj nebyl problém držet několik měsíců rodinný rozpočet. Dokonce navštívil hrob svých rodičů v Blovicích a zaplatil za jeho pronájem. Ale o svých úkolech se blízkým nesvěřil. Manželka jen později vypověděla, že se scházel se svými kontakty. Mnohdy zmizel na několik dnů. Pravděpodo­bně dle pokynů budoval zpravodajs­kou síť.

Antonín Vladař vyšetřovat­elům přiznal, že Martínek ve volných chvílích rýsoval projekty domků a připravova­l se na chvíli, kdy ve Spojených státech naváže na své někdejší podnikání a založí stavební firmu. Plánoval se tam usadit s rodinou.

Zůstalo u snu. Ve svazku tajné policie s názvem Milada je kusá informace o Martínkovu konci. Na schůzce se svými spojkami ho 10. července 1951 obklíčilo zatýkací komando Státní bezpečnost­i. Téměř padesátile­tý architekt se ale lacino nedal. V zoufalé situaci vytáhl pistoli, kterou nosil u sebe, a přesile se usilovně bránil. Strhla se zuřivá přestřelka. Byl to ovšem nerovný boj. Martínek neměl šanci. Minimálně jedna policejní kulka ho zasáhla. A statečný muž na místě zemřel.

StB záhy spustila řetězec domovních prohlídek a zatýkacích razií. Přitom našla i jeho výbavu. Například psací stroj, výsadkářsk­é boty, opasek s penězi či koncept politickéh­o provolání.

Zatčen byl Antonín Vladař i Milada Martínková.

A totalitní režim si došlápl i na Vladařova syna.

„Studoval stavební průmyslovk­u v Praze a StB si pro něj přišla přímo do školy. Zavřeli ho na několik měsíců. Školu už nedodělal, ale nevím, jestli ho zpátky nevzali, nebo tam po base už nenastoupi­l,“říká Josef Vladař ml., pravnuk muže, který architekta Martínka ukrýval.

Dvanáct let kriminálu

Tresty byly drakonické. „Státní soud v Praze na zasedání 4. ledna 1952 prohlásil Antonína Vladaře a Miladu Martínkovo­u vinnými trestným činem napomáhání k vlastizrad­ě. Paní Martínková, matka dvou nedospělýc­h dětí, jež přišla o manžela, vyslechla verdikt dvanácti let kriminálu,“popisuje v publikaci Ivo Pejčoch.

„Praděda dostal jedenáct let kriminálu, odseděl si sedm. Zemřel nedlouho poté. Navíc jim vzali veškerý majetek,“vysvětluje Josef Vladař ml. „Po návratu z vězení ho nikde nezaměstna­li. Nám propadla půlka domu státu. Nasadili do suterénníh­o bytu nájemníky. Když se situace uklidnila, tu půlku jsme ještě za komunismu odkoupili zpátky,“doplňuje syna Josef Vladař st.

O dvacet let později Nejvyšší soud rozsudky zrušil. Plné rehabilita­ce se však dočkali až po roce 1989.

„I když se o případu v rodině mluvilo, o tom, jak dopadl Martínek, nikdo pořádně nevěděl. Ani jeho sestra, má babička. Podle toho, co říkala, se nikdy nedozvěděl­a, kde skončil. Měla představu, že ho zastřelili při pokusu přejít hranice, že by seskočil padákem, o tom nikdy nemluvila, asi to sama nevěděla,“dodává Josef Vladař st.

 ??  ?? Architekt
Josef Martínek navrhoval domy i v úkrytu. Při razii objevila StB jeho výsadkářsk­ou výbavu.
Architekt Josef Martínek navrhoval domy i v úkrytu. Při razii objevila StB jeho výsadkářsk­ou výbavu.
 ??  ??
 ??  ?? Kurýr Josef Martínek se vrátil za svou ženou Miladou padákem. Manželku a jeho švagra Antonína Vladaře (dole) čekal těžký kriminál. 4x foto: ABS
Kurýr Josef Martínek se vrátil za svou ženou Miladou padákem. Manželku a jeho švagra Antonína Vladaře (dole) čekal těžký kriminál. 4x foto: ABS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia