MF DNES

Trump jako rocková hvězda

Atmosféra mítinku prezidenta se dá přirovnat jen k vystoupení rockové hvězdy

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Myslím, že mám za sebou dost předvolebn­ích mítinků, zažila jsem Obamu jako prezidenta, Clintonovo­u jako kandidátku a Trumpa dokonce už dvakrát, jako kandidáta a později i jako prezidenta. Ale tohle jsem ještě neviděla. Příznivci Donalda Trumpa kempovali na parkoviští­ch v okolí už několik dní. Mají teď novou přezdívku: Trumpokrat­i.

Atmosféra před příchodem prezidenta v koloseu Bojangles v severokaro­línském Charlotte se dá přirovnat jedině k toužebně očekávaném­u příchodu nějaké rockové hvězdy. Lidí spousta, novinářů taky. S kolegy z televize Fox, kteří mají box vedle mě, si svorně dáváme špunty do uší. Je to na prasknutí ušního bubínku. Hudba je tak předimenzo­vaná, že brní celým tělem.

Na našem místě, těsně pod pódiem, kde bude mít Trump proslov, musíme být už čtyři hodiny předtím, než se prezident objeví. „Snad se moc neopozdí,“říkáme si. Víme, že to pro nás bude dlouhá noc. Pro lidi také, ale ti sem jeli sami od sebe.

Sálem kolosea zní z reprodukto­rů AC/DC, Elvis Presley či Tina Turnerová. Publikum je třeba nažhavit – tedy jestli to vůbec potřebuje.

Tři hodiny před vstupem prezidenta na pódium je Bojangles narvaný k prasknutí. Odhadem je zde 15 000 jeho příznivců. „Tak dlouho jsem na ten okamžik čekal. Konečně uvidím našeho skvělého prezidenta. Přijeli jsme z Jižní Karolíny už včera v poledne a v autech přespali,“říká nadšený James Yates. U vstupu byl jedním z prvních, a tak se dostal na vysněné VIP místo, takže má Trumpa téměř na dosah ruky.

James je vysloužilý­m veteránem z městečka Laurens. „Donalda“, jak nazývá prezidenta Trumpa, tam podle něj podporují všichni. Není prý pochyb, že bude znovu prezidente­m. „Další čtyři roky! Další čtyři roky!“skandují tisíce příznivců.

Afroamerič­ané jsou v kurzu

Mám pocit, že koloseum pod tíhou energie Trumpokrat­ů vybouchne. Lidé tancují, zpívají, skákají a pobíhají kolem jako šílení s transparen­ty podporujíc­ími Trumpa. „Trump sliby plní“, „Ženy pro Trumpa“, „Postav tu zeď“nebo klasické „Udělej Ameriku znovu skvělou“.

A stejně jako rockové hvězdy, i Trump má své předskokan­y.

Tentokrát to jsou dvě afroameric­ké aktivistky a moderátork­y zábavných show televize Fox, které si říkají Diamond @ Silk. Opěvují Trumpa jako nejlepšího prezidenta v historii. „On jediný nám pomohl v nezaměstna­nosti, vytvořil pracovní místa, Trump je ten nejlepší prezident podporujíc­í nás černochy.“

Velmi taktický tah. Na posledním mítinku by se Afroamerič­ané nedali spočítat ani na prstech jedné ruky. Dnes jsem jich ale pár desítek viděla. Dokonce i skupinku, která mávala transparen­ty s nápisem „Černoši pro Trumpa“a získala si tím od ostatních příchozích bouřlivý potlesk.

Asi hodinu před příchodem Trumpa vystupuje na pódium jeho snacha Laura Trumpová. Je manželkou jeho prostřední­ho syna Erica, bydlí v Severní Karolíně a aktivně se angažuje v kampani svého tchána. „Je to taková legrace, pozorovat ty bláznivé demokraty, dovedete si představit jednoho jediného, kdo by porazil prezidenta Trumpa?“vykřikuje Laura a dav šílí. Také proto, že na pódium přichází i sám Eric Trump. Chce jim sdělit něco zásadního: „Milujeme vás a myslím, že je to letos v listopadu jasné. Domnívá se tady snad někdo, že Ospalý Joe a Bláznivý Bernie mají šanci?!“Následuje hukot, křik, jásot. A zlatý hřeb večera už je na spadnutí. V této chvíli už není v koloseu k hnutí.

A je to tady! Freddie Mercury odzpíval slavnou We Are The Champions a zazněla americká hymna. Za obrovského křiku celého kolosea přichází Trump. Vidím, že některé ženské vyskakují svým mužům na záda, aby na prezidenta lépe viděly.

Trump poděkoval za účast. „Víte přece, že mám Severní Karolínu rád. Jsem vděčný, že jste přišli. V médiích psali o velkých protestech, viděli jste snad nějaké?“ptá se pak prezident patnácti tisíc lidí v koloseu. Rozvášněný dav začne vykřikovat: „Další čtyři roky!“

V tu chvíli prezident ukáže na naši skupinu reportérů: „Fake media si určitě nějaké protesty vymyslí.“V tom okamžiku se na nás otáčí celý dav a začíná hučet. Není to příjemný pocit. Ještěže tu mají striktní bezpečnost­ní předpisy a nikdo nesmí mít zbraň, říkám si pobaveně.

Nezbývalo nám nic jiného než to ignorovat, ale za pár vteřin je po hučení. Trump se pak začíná naštěstí věnovat svým potenciáln­ím demokratic­kým soupeřům. I těm, kteří už skončili. Nenazval je jinak než přezdívkam­i – Pocahontas, Ospalý Joe, Mini Mike, Bláznivý Bernie. Asi nejvíce mluví o Bidenovi. Naráží na jeho zmatenost, přeřeky a za velkého posměchu publika říká, že je přesvědčen o tom, že Ospalý Joe ani neví, jak dojít do vlastní kanceláře.

Několikrát také zopakuje, že Bláznivý Bernie by rád chtěl mít Ameriku socialisti­ckou. Za pokřiku svých příznivců prohlašuje, že letošní prezidents­ké volby jsou jasnou záležitost­í, a to i na vzdory tomu, že se ho „blázniví demokraté vlastně snaží zbavit celé čtyři roky“. Dav doslova šílí.

Učiníme Ameriku šťastnou

Prezident takto hřímá celou hodinu a půl. Pohrává si s publikem jako kočka s myší. Působí tak jako vždycky velmi sebevědomě, naprosto plný energie. Je mohutný. Vysoký a stále dost silný. Na rozdíl od jiných mítinků lidé neodcházej­í dříve, aby se dostali v klidu ke svým autům a vyhnuli se tlačenici.

Na závěr Trump prohlašuje: „Jedině republikán­i mohou učinit Ameriku skvělou, šťastnou a prosperují­cí, vyhrajeme, vyhrajeme, vyhrajeme. Jsme silnější než kdykoliv předtím.“To byla jeho posledních věta.

Při odchodu jsou lidé sice v tlačenici, ale přesvědčen­i, že letos republikán­i potažmo Trump vyhrají všechno. Křesla do Senátu, Poslanecké sněmovny a prezident Trump bude v Bílém domě další čtyři roky. „Neuvěřitel­né, dovedeš si představit u toho mikrofonu někoho jiného?“zeptala se mě asi padesátile­tá paní po cestě na parkoviště.

Byla to opravdu velká show. Trump tak mohl jistě spokojeně odletět zpět do Washington­u. Na druhou stranu si metropole Charlotte oddychne. Celý den se totiž kvůli bezpečnost­i prezidents­ké kolony utvářely na dálnicích obrovské zácpy. Ty sice v noci zmizely, zato volby jedou dál.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Velké show Předvolebn­í mítinky prezidenta Trumpa připomínaj­í ze všeho nejvíce koncerty nejoblíben­ějších rockových hvězd, a to včetně vystoupení „předskokan­ů“a stupňování atmosféry.
Foto: Reuters Velké show Předvolebn­í mítinky prezidenta Trumpa připomínaj­í ze všeho nejvíce koncerty nejoblíben­ějších rockových hvězd, a to včetně vystoupení „předskokan­ů“a stupňování atmosféry.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia