MF DNES

Sestup Jágrovo Kladno opouští extraligu

Přišel, viděl a... sestoupil. Jen rok vydrželo Kladno s Jaromírem Jágrem v hokejové extralize. Po včerejší prohře v Litvínově 2:6 sestupuje zase do podpalubí.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Chvíli byl schovaný v běloruské lize. Poslední dvě sezony zase v Nových Zámcích, až předposled­ní možný den přestupů ho odsud „vysvobodil“Litvínov. A byl to pro zdejší klub nevídaný kauf. Takový, že i po včerejšku o něm platí, že nikdy z nejvyšší soutěže nesestoupi­l.

„Zapomenutý“Tomáš Pospíšil si po příchodu ve 12 duelech připsal 17 bodů. Jen včera dal dva góly, na další tři přihrál a bylo by překvapivé, kdyby si nevyslouži­l smlouvu na další rok, jak si přál. „Chtěl jsem se ukázat, tak snad se to podařilo.“

A zatímco on se po výhře 6:2 radoval, křepčil, ve tváři Jaromíra Jágra byl smutek. Klub, kde vyrostl, který vlastní a šéfuje mu, po jediném roce mezi elitou padá. Když loni na Valentýna výkonný výbor rozhodl, že se od příští sezony mezi extraligou a 1. ligou zavede přímý sestup a postup, zdál se to být předčasný dárek k Jágrovým narozeniná­m.

Tehdejší systém se mu nelíbil, až příliš podle něj zvýhodňova­l extraligov­é celky. Jenže přesto Kladno dokázalo postoupit a dárek se letos změnil v dar danajský.

Obrátil se proti němu, protože už ona záchranná brzda chybí.

Klub prohospoda­řil patnáctibo­dový polštář, který ještě v lednu na sestupovou příčku měl. I Pospíšilův příklad či výrazné posilování Pardubic ukazuje, jak klíčové bylo koncem ledna uspět na přestupové­m trhu. Kladno ale jen nečinně přihlíželo.

Tým si zaslouží spadnout z ryze racionální­ch příčin, protože po 52 kolech má nejméně bodů ze všech a je poslední. Lize ale bude bezesporu chybět persona Jaromíra Jágra, protože i díky němu naskočila v tomto ročníku návštěvnos­t soutěže do rekordních čísel (2 083 674 diváků a průměr 5 724 lidí na zápas).

Jágr bavil, fascinoval, vyvolával emoce. „Jarda je Jarda. Je jedinečný. Je to naše hokejová celebrita. Lidi jsou na něj zvědaví a zvědaví budou, protože má obrovské charizma a v hokeji mu to pořád jde,“popisuje Jana Obermajero­vá, šéfka společnost­i BPA, která pro extraligu shání peníze.

Sám 48letý útočník bezprostře­dně po zápase nevěděl, jestli bude dál v kariéře pokračovat. „Hokej miluju, ale každý rok je náročnější. Byl jsem zvyklý, že tyto klíčové zápasy jsem hrál lépe, teď už ne. Takže chuť do hokeje je menší. Všechno záleží, jestli najdu smysl hrát hokej. Smysl hrát v české lize,“řekl.

Pokusí se tedy s Kladnem o rychlý návrat zpět? Nebo se znovu objeví v extralize, protože už minulý ročník měl dohodu s Třincem na střídavé starty? Klidně tam může sezonu rozjet a do Kladna se vrátit až na klíčové období. Anebo půjde do ciziny? Ovšem dost spekulací.

Dvě třetiny to včera byla přetahovan­á, šachová partie. První gól dal Moravčík, další chlapík, kterého Litvínov získal v rámci lednového posilování. Následně vyrovnal Austin.

Stejně tak našli Rytíři odpověď na Hüblův gól na 2:1. Jenže tento čtyřicátní­k, litvínovsk­á legenda, zvýšil na 3:2 a z tohoto direktu už se Kladno nezvedlo. „Teď si zajdeme na pivo, ale táhnout to už budou mladí,“říkal po utkání Hübl.

Slaví se i v Pardubicíc­h. Ty včera vyhrály v Brně 2:0, což domácí odnesli pískotem. Pardubice se tak nemusely o záchranu strachovat, nervózně sledovat duel v Litvínově. Tam to prostě bylo na férovku. „Už jsme se viděli v play off, bavili se o něm. Asi jsme urazili kartu. Přistoupil­i jsme k tomu lehkovážně. A přišla velká krize,“řekl kapitán Kladna Jakub Strnad

O sestupujíc­ím je jasno, teď se začíná hledat mistr. V pondělí se rozjedou předkola Olomouc – Zlín a Hradec Králové – Karlovy Vary. Vítězové předkol narazí ve čtvrtfinál­e na Liberec a Třinec, který si uhrál druhé místo včerejším vítězstvím nad Plzní.

Čtvrtfinál­e už má ovšem dvě známé dvojice: Sparta – Kometa a Mladá Boleslav – Plzeň.

Další hokejová řež se blíží.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Bude legenda hrát dál? Klíčový duel v posledním kole hokejové extraligy Kladno nezvládlo a po roce sestupuje do nižší soutěže. Bezprostře­dně po včerejší porážce s Litvínovem nebylo jasné, jestli bude 48letý Jaromír Jágr v kariéře pokračovat, nebo ji ukončí.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Bude legenda hrát dál? Klíčový duel v posledním kole hokejové extraligy Kladno nezvládlo a po roce sestupuje do nižší soutěže. Bezprostře­dně po včerejší porážce s Litvínovem nebylo jasné, jestli bude 48letý Jaromír Jágr v kariéře pokračovat, nebo ji ukončí.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Tohle Jágrovi nevoní Jeho Rytíře položila série jedenácti proher v závěru základní části. Kladno v poslední čtvrtině vyhrálo jen tři zápasy a končí čtrnácté.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Tohle Jágrovi nevoní Jeho Rytíře položila série jedenácti proher v závěru základní části. Kladno v poslední čtvrtině vyhrálo jen tři zápasy a končí čtrnácté.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Litvínovsk­ý hrdina
Tomáš Pospíšil (vpravo) se podílel na pěti (2+3) ze šesti gólů svého týmu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Litvínovsk­ý hrdina Tomáš Pospíšil (vpravo) se podílel na pěti (2+3) ze šesti gólů svého týmu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia