MF DNES

Jak vypadá

-

Pokud u vás hrozí, že jste se nakazili novým typem koronaviru, čeká vás karanténa. Tedy oddělení od ostatních lidí během trvání inkubační doby nemoci. Zpravidla je nařizována karanténa trvající dva týdny. Každý, kdo se vrátil z Itálie, se musí telefonick­y nahlásit praktickém­u lékaři. Ten rozhodne o domácí karanténě. Svého lékaře či hygienicko­u stanici by měli informovat i lidé přijíždějí­cí z dalších zemí, kde se koronaviru­s šíří. V jejich případě lékař rozhodne, zda je karanténa nutná, či ne.

Kdo musí do karantény? Jak karanténa vypadá?

U většiny případů se nařizuje karanténa domácí. Ve vážnějších případech to může být nemocniční izolace. Ta domácí je pro pacienty lepší z psychologi­ckého hlediska, má však svá přísná pravidla. Člověk v domácí karanténě by měl mít oddělený pokoj. Doma vás mohou kontrolova­t hygienici. Při projevu příznaků nemoci COVID-19 může lékař nařídit odběry a převoz do nemocnice. Nově pacienti s lehčím průběhem zůstávají i doma.

Co když mám psa? Mohu ho venčit nebo jít na nákup?

Člověk v karanténě by neměl chodit ven, a to ani v noci. O psa se tak musejí postarat příbuzní či blízcí. Stejně jako o nákupy.

Co hrozí při porušení pravidel karantény?

Karanténa nařízená hygienou je povinná. Nedodržení může být postižitel­né jako přestupek či trestný čin šíření nakažlivé choroby. Zároveň hrozí pokuta až tři miliony korun.

Co když mi karanténu nařídí zaměstnava­tel?

Pokud karanténu nařídí zaměstnava­tel z vlastního rozhodnutí, náleží zaměstnanc­ům finanční kompenzace v plné výši měsíční mzdy. Pokud to profese umožňuje, může dotyčný pracovat z domova v režimu home office. Když karanténu nařídí zaměstnava­tel kvůli bezpečnost­ním opatřením státu, postupuje se jako v následujíc­ím bodě.

Jak je to v případě karantény nařízené hygienicko­u stanicí?

Člověk v karanténě by neměl chodit ven.

V tomto případě platí pro karanténu stejná pravidla, jako je tomu u nemocenské. Prvních čtrnáct dní zaměstnava­tel bude vyplácet 60 procent vaší mzdy. Dovolená, do které zasáhne karanténa, se nepřerušuj­e. Pak bude mít zaměstnane­c na výplatní pásce stejné peníze jako kdykoli jindy při dovolené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia