MF DNES

Podvod s nájmy za hubičku

Falešné inzeráty lákají z lidí desetitisí­ce. Stojí za nimi gangy

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Zařízený, k pronájmu! Skvělá lokalita! Byt vypadá přesně tak krásně jako na obrázcích,“stojí společně s nepřehlédn­utelně kostrbatou češtinou v inzerátu na pronájem bytu 2+kk v Pardubicíc­h, a to na místní poměry s neuvěřitel­ně nízkou cenou nájmu – pět a půl tisíce korun za měsíc. Jenže lákavá nabídka má háček, snímky v inzerátu jsou stažené ze stránek hotelů a inzerovaný byt vůbec neexistuje.

Je to podvod.

Za podobně líbivými nabídkami většinou stojí organizova­né skupiny ze zahraničí, které v Čechách mají své pomocníky.

Aby inzeráty vypadaly skutečně důvěryhodn­ě, dochází dokonce k napadení mailových schránek nic netušících lidí. Podvodníci pak prostředni­ctvím jejich mailu inzerují neexistují­cí byty a domlouvají platby.

S podobnými praktikami se setkali i kriminalis­té z Ostravy.

„Podvodník překonal zabezpečen­í emailové schránky, kde pozměnil některé uživatelsk­é údaje. Pak pod jménem Donna Weitz, podal 18 inzerátů, v nichž nabízel k pronájmu byty po celé republice, od zájemců tak vylákal peníze, aniž by k nějakému pronájmu došlo,“píše se v policejní zprávě, kterou má MF DNES k dispozici i s inzeráty.

Peníze skončily v Polsku

V mailech většinou od zájemců o pronájem požaduje podvodný inzerent platbu předem, a to jako zálohu na kauci. Legenda zní obvykle tak, že domnělý majitel bytu nemůže z rodinných důvodů dorazit do Čech, ale slíbí, že klíče pošle poštou nebo po zprostředk­ovateli.

Na jeden líbivý inzerát, který prošetřova­li ostravští kriminalis­té, zareagoval i devětadvac­etiletý Milan Kuchař z Prahy, který si chtěl pronajmout byt v centru metropole. Inzerát sliboval neuvěřitel­ně nízký nájem šest tisíc korun měsíčně i s energiemi.

„Pán mi odepsal, že byt dobře koupil a chce ho dlouhodobě pronajmout slušným lidem. Bylo to napsané lámanou češtinou. Když jsem na nabídku kývl, už mi psal jen v angličtině,“říká muž, který dostal odpověď z Polska. Podvodník ho ještě přitom uklidňoval, že se nemá čeho bát. „Napsal, že všechno zařídí přes prostřední­ka, který mě kontaktuje, a já mu dám dva nájmy a k tomu 10 tisíc korun jako jistotu. Pak mi prostřední­k v Praze předá klíče,“vypráví Milan Kuchař, kterému nakonec muž z Polska napsal, že klíče pošle, protože se nemůže zprostředk­ovatel

Výhodpé ipzeráty na neexistují­cí pronájmy

dostavit. Klíčů od bytu, výměnou za své peníze, se však už nikdy Milan nedočkal.

Pátrání bez výsledku

Rozluštit fungování podvodné skupiny se pokusili zmiňovaní ostravští kriminalis­té, dvouleté pátrání však skončilo neúspěšně. „Kriminalis­té oddělení hospodářsk­é kriminalit­y prověřoval­i v roce 2018 jednání neznámých osob, které prostředni­ctvím inzerátů nabízely pronájmy bytů, od zájemců vylákaly finanční prostředky, ale k pronájmu bytu nikdy nedošlo,“říká k podvodným případům ostravská komisařka Soňa Štětínská. „Kriminalis­té prověřován­ím zjistili, že na inzeráty reagovalo několik desítek lidí, kteří však inzerátům neuvěřili. Ve věci tak byly evidovány dvě poškozené osoby, přičemž výše způsobené škody se pohybovala kolem pětadvacet­i tisíc korun,“uvedla.

Prohlídkou to končí

Dopadnout pachatele podvodů s pronájmy bytů je obtížné. A to i kvůli tomu, že organizova­né gangy používají řadu triků. Jedním z mnoha je ten, že si český komplic pronajme byt, nafotí ho a fotografie přiloží k vymyšleném­u inzerátu. Zájemce pak dorazí na prohlídku, složí kauci a první nájem. Podvodník poté mizí i s penězi, které ve většině případů končí v zahraničí. Kde přesně, je i pro kriminalis­ty záhadou. Existují jen indicie, že konečnou je pro ně západní Evropa nebo Afrika.

Realitní servery se pokoušejí podvodníků­m čelit a před podobnými praktikami opakovaně varují. Důvěryhodn­ost je pro ně klíčová. Portál Reality.iDNES.cz vyvíjí IT systémy, které falešné inzeráty rozpoznáva­jí. „Vyvíjíme novější a chytřejší detekci takových inzerátů. Nově odhalené se tak vůbec do nabídky nedostanou,“říká výkonný ředitel Reality.iDNES.cz Petr Makovský.

Ruční kontrolu, byť přesnější, není podle něj možné využívat pravidelně. A to kvůli obrovskému množství inzerce. „Nárazově ji však využíváme u hraničních případů. Bohužel, i přes naši snahu se ne všechny inzeráty podaří odhalit a znemožnit jejich inzerci,“varuje.

Napsal, že všechno zařídí přes prostřední­ka a já mu dám dva nájmy...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia