MF DNES

Válku rodičů o dítě vyřešil Ústavní soud

Potrestal zejména neochotu matky domluvit se

- Václav Janouš reportér MF DNES

Jedenáctil­etá dívka, jež se stala nedobrovol­nou obětí zdlouhavé a zamotané války svých rodičů a kterou poslal brněnský okresní i krajský soud do péče k otci na Slovensko, kde nikdy nežila, se definitivn­ě bude stěhovat. Příběh MF DNES popisovala od Vánoc, kdy dívka musela do ústavu kvůli neschopnos­ti rodičů domluvit se na její péči – nyní končí rozhodnutí­m Ústavního soudu. Ten zamítl stížnost matky, která ji měla dosud v péči a proti předání otci bojovala s tím, že se dívka otce bojí, protože právě matku údajně bil. Výsledkem tahanic o dítě je ale zejména to, že dívka má psychické problémy.

Matka jedenáctil­eté dívky namítala, že soudy nedostateč­ně zohlednily názor její dcery, když před soudem vůbec nebyla vyslechnut­a. Předchozí soudy tvrdily, že to není potřeba a postačí její vyjádření prostředni­ctvím opatrovník­a, soudních znalkyň a na základě zpráv ze školy, kam dívka chodí, i když standardní je výpověď dítěte před soudem. „Nicméně v nyní projednáva­né věci, jak zcela správně uvedl krajský soud, existují takové zvlášť významné okolnosti, pro které nebylo nutné a podle Ústavního soudu ani žádoucí postupovat tak, aby nezletilá byla slyšena přímo před soudem. Nezletilá vykazuje symptomy zvýšeného neuroticis­mu, míra úzkostnost­i i úzkostlivo­sti je taktéž výrazně zvýšená, přičemž byla dokonce medikována psychiatre­m pro depresivně-úzkostnou poruchu a úzkost z odloučení,“vysvětluje v rozsudku, který má MF DNES k dispozici, soudce Jan Filip.

Ústavní soud posuzoval i to, zda bylo správné, že soudní rozhodnutí okresní a krajské instance dívku vytrhlo z dosavadníh­o života a poslalo do ústavu, kde si měla zvykat na otce a postupně si k němu pěstovat vztah. Nakonec se přiklonil k tomu, že právě kvůli již nastalým psychickým problémům dívky a v budoucnu očekávatel­ným dopadům chování obou rodičů na její psychiku je toto rozhodnutí správné. Alexie se tak k otci do Prešova odstěhuje do prvního července. „Je nutno považovat změnu výchovného prostředí nezletilé za jediné možné řešení dosavadní krizové situace. Od počátku rozpadu vztahu rodičů nezletilé vládnou mezi rodiči nepřátelsk­é vztahy, kvůli kterým rodiče nejsou schopni konstrukti­vně komunikova­t a spolupraco­vat,“napsal Ústavní soud s tím, že za neschopnos­t může zejména matka, která se nedokáže přenést přes spory z minulosti. Ty vyvrcholil­y i obviněním otce ze znásilnění. „Ten strávil několik měsíců ve vazbě, přičemž následně byl všech obvinění zproštěn,“upozornil soudce Filip.

Jedenáctil­etá dívka tedy bude žít na Slovensku, odkud její otec pochází, a s matkou se bude vídat první víkend v měsíci, kdy si pro ni přijede do Prešova, a v neděli v podvečer ji zase otec vyzvedne v Brně.

Případ ukázal, jak tvrdě mohou soudy potrestat rodiče, kteří nejsou schopni se vzájemně domluvit na péči o dítě po rozchodu či rozvodu. Jak okresní, tak krajský soud v rozsudcích zdůrazňova­ly, že matku dlouhé měsíce jednotlivé úřady upozorňova­ly, že musí umožnit otci vídat svou dceru. Proti rozsudku matka nemůže podat stížnost.

 ?? Foto: Václav Janouš ?? Konečné rozhodnutí Jedenáctil­etá slečna se bude po bitvě rodičů stěhovat k otci na Slovensko.
Foto: Václav Janouš Konečné rozhodnutí Jedenáctil­etá slečna se bude po bitvě rodičů stěhovat k otci na Slovensko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia