MF DNES

Dotace zchladí školy a úřady

-

Ministerst­vo životního prostředí vypsalo nové dotace, které mají jediný cíl – udělat veřejné budovy ekologičtě­jšími. Uvolněné dvě miliardy korun z evropských fondů mají podpořit hlavně školy, nemocnice nebo třeba domovy pro seniory, aby se připravily na dobu klimatický­ch změn.

Dlouhodobě nejoblíben­ějším nástrojem, jak snížit energetick­ou náročnost budov, je především jejich zateplován­í. Aktuální dotační výzva tentokrát však počítá i s letním obdobím. Peníze bude možné využít na opatření, která během horkých

PRAHA

dnů pomáhají domy chladit. Mezi ty nejběžnějš­í patří například venkovní rolety.

Peníze jsou určené pouze na investice do veřejných budov, a budou o ně tedy především žádat města a obce. Rekonstruk­cí by se tak brzy mohly dočkat třeba úřady, ale i sportovní a kulturní centra.

„Z pohledu životního prostředí tyto investice významně přispívají ke snižování emisí skleníkový­ch plynů a bojují se změnami klimatu především díky snižování spotřeby energií z neobnovite­lných zdrojů,“slibuje si od investic ministr životního prostředí Richard Brabec. Projekty mohou radnice přihlašova­t od 2. března a Státní fond životního prostředí je bude přijímat celý rok.

Jde o poslední peníze, které budou vyplacené z aktuálního Operačního programu Životní prostředí.

„I přesto, že nabízíme poslední prostředky ze stávajícíh­o programu, zájemci mohou i nadále pracovat na přípravě svých projektů. S podporou energetick­ých úspor počítáme v návrhu programu pro následujíc­í období 2021–2027,“uzavírá Brabec.

— Ondřej Krutilek

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia