MF DNES

Černý Petr zůstává v rukou klientů cestovek

Cestovní kanceláře peníze vracet ve většině případů nehodlají.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Premiér Andrej Babiš vyzval české občany, aby necestoval­i do Itálie. Zároveň nařídil, aby u turistů vracejícíc­h se z této destinace rozhodli lékaři o umístění do karantény. Opatření obratem kritizoval­y cestovní kanceláře a poukazoval­y na to, že naopak italských turistů, kteří rovněž mohou nákazu do Česka rozšířit, se žádné omezení netýká. Vyjádření předsedy vlády totiž podle nich může ještě zhoršit situaci už v tak dost otřeseném odvětví cestovního ruchu.

Cestovní kanceláře ale přitom nebudou ty, koho se opatření dotkne nejvíce. Černý Petr zůstane v rukou lidí, kteří výzvu premiéra uposlechno­u a zájezdy do Itálie zruší. Od kanceláří totiž nemohou v drtivé většině očekávat vrácení zaplacenýc­h záloh bez srážky takzvaných stornopopl­atků.

Nařízení o karanténě pro navrátivší platí od soboty 7. března, cestovní kanceláře ale k ukončení prodeje zájezdů nezavazuje. V Itálii se nyní nachází 16,5 tisíce Čechů.

Obecně se totiž cestovní kanceláře řídí nařízením ministerst­va zahraniční­ch věcí. To přitom až donedávna pouze nedoporučo­valo návštěvu čtveřice severoital­ských regionů Emilia Romagna, Piemontu, Lombardie a Benátska. Ani páteční rozšíření doporučení na celou Itálii ale k nároku lidí na vrácení peněz nestačí.

K tomu by musel úřad lidem cestu do Itálie nebo do nějaké konkrétní lokality přímo zakázat. Místo vracení peněz tak cestovní kanceláře lidem zpravidla nabízejí změnu termínu odjezdu nebo náhradní místo pobytu.

„Na zájezdy objednané v období od 5. do 31. března 2020 se nově vztahuje možnost změny zcela zdarma, a to až do 21. dne před odletem,“uvedl obchodní ředitel CK Exim tours Petr Kostka. Prakticky stejnou možnost klientům nabízí i další z velkých cestovních kanceláří v Česku, společnost Čedok. K vracení zaplacenýc­h peněz ale zatím není splněn zákonný důvod.

Pouhé varování nestačí

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka by se totiž zákazy a omezení musely týkat konkrétní lokality, do které cestovky zájezdy prodávají, varování před cestou do celé země nestačí.

„Žádné ze zimních středisek není označeno jako ohnisko výskytu koronaviru, v žádném z nich nepřistoup­ily italské úřady ke karanténní­m opatřením, která by omezovala provoz lanovek nebo hotelů. V tuto chvíli tedy ani italští hoteliéři nemají důvod vracet peníze, které dostali od nás jako cestovní kanceláře za ubytování našich klientů, stejně jako se nevracejí peníze lidem, kteří jedou do italských Alp individuál­ně,“doplnil.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR hrozí, že se nynější opatření projeví na snížení prodejů letních zájezdů, což by se cestovkám výraznější­m způsobem promítlo do tržeb.

Obavy o budoucnost odvětví cestovního ruchu je už možné vyčíst i z poklesu hodnoty akcií největší evropské cestovní kanceláře, německé TUI. „Ty se ještě před vypuknutím koronaviro­vé nákazy obchodoval­y v rozmezí osmi až dvanácti eur za kus, nyní jejich cena spadla na 5,85 eura,“uvedl analytik cestovního ruchu Stanislav Zíma. Jde o výraznější pokles, než jaký v souvislost­i s nákazou zažívají akcie firem z jiných odvětví.

Prodej lyžařských zájezdů nebo poznávacíc­h zájezdů do Benátek, Říma a dalších měst se nyní podle celé řady kanceláří prakticky zastavil. I zájezdy s odjezdem za několik měsíců se prodávají podstatně hůře. Ještě před premiérový­m nařízením klesl podle Eximu prodej zájezdů na léto o více než 40 procent.

Problémy ale nehlásí jen české cestovky. Snížení platů, pozastaven­í náboru nových zaměstnanc­ů a další chystané osekávání letového řádu oznámil tuzemský letecký dopravce Smartwings. Společnost přitom už vloni výrazně zasáhly problémy s letouny Boeing 737 MAX, které dodnes nemají povolení k létání s cestujícím­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia