MF DNES

Platy v Česku: učitelé už jsou nad průměrem

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Platy zaměstnanc­ům v Česku loni vzrostly o 7,1 procenta, tedy v průměru o 2 257 korun na celkových 34 125 korun. Pomyslnými vítězi jsou učitelé, jejichž platy poprvé stouply nad celorepubl­ikový průměr.

„Růst mezd v průběhu roku 2019 zpomaloval. Výraznou změnu však přinesl pro odvětví vzdělávání, kde se průměrný plat zvýšil meziročně o 12,5 procenta na 35 323 Kč, čímž se dostal nad celorepubl­ikovou průměrnou mzdu,“říká Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce Českého statistick­ého úřadu.

Ještě v roce 2017 měli pedagogičt­í pracovníci výdělky 4 procenta pod celkovým průměrem.

Podle nových dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) v posledním loňském čtvrtletí hrubá měsíční mzda stoupla na 36 144 korun, což je o 2 274 korun (6,7 procenta) více než předloni. Poslední čtvrtletí bývá zkreslené vánočními bonusy. Většina obyvatel se blíží spíš nižšímu mediánu. Ten dosahoval 31 202 korun.

Po učitelích si loni nejvíce polepšili lidé v sektoru kultury, zábavy a rekreace, kteří také dosáhli na dvoucifern­ý růst. Na opačném konci stojí těžba a dobývání, kde se mzdy zvýšily o 3,8 procenta, tedy jen mírně nad inflaci.

Nejnižší mzdy jsou nadále v oblasti ubytování a stravování, kde situaci výrazně nezlepšila ani elektronic­ká evidence tržeb zavedená koncem roku 2017. Je to zároveň jediný sektor, kde zaměstnanc­i nedosáhli ani na 20 tisíc korun hrubého měsíčně. Špatně odměňovaní jsou i lidé v administra­tivě.

Pokud jde o celkový medián v ekonomice, dá se říct, že polovina lidí už má na výplatnici nad 30 tisíc korun měsíčně. Letos může bohužel i do vývoje mezd, stejně jako do všeho ostatního, nepříjemně promluvit nevypočita­telná epidemie koronaviru. „Předpoklád­áme, že vadnoucí zahraniční poptávka se nevyhnutel­ně projeví i v tuzemsku, což jako první pocítí pracovníci v exportně orientovan­ých odvětvích, hlavně v průmyslu. Rok 2020 tak podle nás bude již o něco méně růžový, zvláště pokud se naplní černé scénáře v souvislost­i s epidemií koronaviru,“předjímá analytik Raiffeisen­bank Vít Hradil.

35 tis. byl ve 4. čtvrtletí průměrný plat pedagogů.

12,5 % představuj­e meziroční nárůst platů učitelů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia